Volledig scherm
Nijverdaller Albert Hartkamp ontving zaterdagochtend een hoge Canadese onderscheiding. Vlnr: Hellendoorns burgemeester Anneke Raven, Canadese gouverneur-generaal Julie Payette, de gedecoreerde en zijn vrouw Rie. © Gert Hartkamp

Hoge Canadese onderscheiding voor Nijverdaller Albert Hartkamp

NIJVERDAL/VLISSINGEN - De Nijverdaller Albert Hartkamp (78) ontving zaterdagochtend een hoge Canadese onderscheiding, omdat hij zich tientallen jaren heeft ingezet voor het voorbereiden en organiseren van herdenkingen voor Canadese veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en de nabestaanden van in ons land gesneuvelde geallieerde militairen. 

Hartkamp kreeg The Sovereign's Medal for Volunteers aan boord van het Canadese fregat St. John's, dat in de haven van Vlissingen lag afgemeerd. Deze medaille werd opgespeld door gouverneur-generaal Julie Payette, plaatsvervanger van het formele Canadese staatshoofd, de Engelse koningin Elisabeth. Alice van Bekkum en Marc Fraser viel dezelfde eer te beurt.

Hartkamp was 40 jaar bestuurslid en secretaris van het  Nationaal Comité Thank You Canada & Allied Forces en zelfs 50 jaar voorzitter van het plaatselijke, later regionale comité. De Nijverdaller was de spil van talloze  officiële ceremonies en herdenkingen op de Canadese erebegraafplaatsen in Holten, Bergen op Zoom, Groesbeek en het Belgische Maldegem. Hartkamp: „„Ik heb in de loop der jaren zo'n 60.000 veteranen en hun begeleiders ontmoet en 32.000 medailles mogen uitreiken in Nederland en diverse geallieerde landen.”

Fake news?

Quote

Ik kan niet ontkennen dat dit mij onberoerd laat, want er valt je natuurlijk een grote eer te beurt

Albert Hartkamp

De Nijverdaller kreeg vorige week een mailtje van de Canadese ambassade in Den Haag dat hem een bijzondere onderscheiding was toegekend. Hij geloofde het in eerste instantie niet en belde daarom met de ambassade, waar de militair attaché hem de gevraagde bevestiging gaf. 

„Dan ben je wel even stil. Ik kan niet ontkennen dat dit mij onberoerd laat, want er valt je natuurlijk een grote eer te beurt. Ik ben op deze Canadese medaille zeker net zo trots als op mijn koninklijke onderscheiding uit 1997 toen ik werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau”, luidt de nuchtere en bescheiden reactie van Hartkamp.

Verzetsstrijder

De in oktober 1940 in Zwolle geboren Hartkamp  was zoon van een verzetsstrijder en maakte al in zijn jonge jaren kennis met de verschrikkingen van de bezetting. „Mijn vader heeft me altijd op het hart gedrukt dankbaar te blijven voor wat de Canadese militairen voor ons hebben gedaan en de militairen die het hoogste offer brachten te blijven herdenken. Bij elke ceremonie word ik weer emotioneel als ik denk aan al die jonge knapen, die in een voor hen ver en vreemd land zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Always remember them!”, vindt Hartkamp.

Het Canadese fregat met de drie gedecoreerden en hun familie aan boord voer na de plechtigheid door naar Terneuzen, waar in aanwezigheid van het Nederlandse en Belgische koningspaar, minister-president Mark Rutte en de nodige veteranen de Slag om de Schelde werd herdacht, het officiële begin van een hele reeks activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding van ons land  van de Duitse bezetter.  

Volledig scherm
Hellendoorns burgemeester Anneke Raven met de gedecoreerde Albert Hartkamp op het Canadese fregat St. John's. © Gert Hartkamp
Volledig scherm
De onderscheiden Nijverdaller Albert Hartkamp gaat met de commandant van het Canadese fregat St. John's op de foto. © Gert Hartkamp

Reggestreek