Volledig scherm
© Bert Kamp

Hooglands stamkroeg in Nijverdal valt stil na de uitschakeling

NIJVERDAL - De bezoekers in het volle ‘Café Hoogland’ vallen stil, donderdagavond kwart over negen. Als hun held, baanwielrenner Jeffrey Hoogland (23), ‘maar’ zesde wordt in de kwalificatie voor de teamsprint. En later helemaal, na de uitschakeling door Australië. Je ziet ze denken: weer een oranje-domper, niet de eerste in Brazilië.

Murphy’s Irish Pub op de Markt in Nijverdal is omgedoopt in Café Hoogland, voor vier dagen. De bonkige sprinter heeft zo een eigen supportershonk. Maar de overwinningssfeer is er bepaald niet te proeven, laat staan dat de glans van goud straalt. Buiten is het nog guur ook.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Waar de gemiddelde prestaties van ‘oranje’ tegenvallen in Rio, gaat Jeffrey dat vast beter doen, menen ze hier stellig. De broers Marco (24) en Niels Schwarte (26) zetten de Highland Games op. Dit is Hooglands stamkroeg, hier drinkt de sportieve ‘beer’ van rond de 100 kilo z’n wodka-Spa rood. „Tegen de calorieën”, grapt hij zelf over z’n favoriete mixdrankje met bubbeltjeswater. Hij doet daar niet ingewikkeld over.

Vrienden
De vrienden, uitgedost in witte t-shirts met Café Hoogland in oranje krulletters, kennen de goedlachse sportman al 20 jaar. Emiel Jansen of Lorkeers (23) zat bij hem op de peuterspeelzaal. De ingenieur volgde de erelijst, medaille voor medaille. „Ik ken hem m’n hele leven al.” Hij rekent nu op goud, niet minder. Maar dat is een uur voor de eerste rondjes.

Als opwarmer wordt een KPN-reportage van Filemon Wesselink en wielerjournalist Thijs Zonneveld geprojecteerd. De verbijstering bij de Achterhoekse tv-maker (met Twentse roots) Wesselink over de ‘opgepompte’ dijbenen van de vroegere fietscrosser, spat meerdere keren van de schermen.

Olympisch honk
Marco, begeleider in de zorg, en Niels, die werkt bij bij een communicatiebureau, stuurden hun fietsheld appjes met foto’s van het kroeginterieur. Jeffrey kent de gehoopte gekte aan het thuisfront. ‘Supergaaf’, reageerde hij. Zijn vader Jos, zelf fanatiek motorcrosser, moeder Ans, ooit turnster in Goor, en zijn broers Robin en Björn zijn afgereisd naar Rio. Voor zijn kameraden is de reis te duur en niet met hun werk te combineren. Als alternatief ‘verbouwden’ ze hun stamkroeg tot olympisch oranjehonk en brachten posters rond om hun dorpsgenoten naar de pub te lokken. En Hoogland een medaille te zien winnen.

Jeffrey zelf heeft een weddenschap met Filemon Wesselink afgesloten. Als de Nijverdaller geen medaille haalt, zal hij in het openbaar trainen op de wielerbaan van Alkmaar, slechts gekleed in onderbroek. Ai.

Reggestreek