Volledig scherm
© Robin Hilberink

Internationaal gezelschap duikt van grote hoogtes in Avonturenpark Hellendoorn

HELLENDOORN - Een groep acrobaten uit Oekraïne, Mexico en een Brazilië vermaken dagelijks de bezoekers van Avonturenpark Hellendoorn met hun show 'De Magische Maya Tempel.'

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Als er ooit een nummer is geschreven dat past bij de show. De Magische Maya Tempel is het wel Opzij, Opzij, Opzij van Herman van Veen. De stuntmannen en -vrouw maken talloze salto’s op de trampoline, duiken van verschillende hoogtes een zwembadje in en doen dat met veel klunzigheid en ingestudeerde valpartijen. Alles om de bezoekers van het Avonturenpark Hellendoorn zo goed mogelijk te vermaken.

Non-stop
Maar achter al die vrolijkheid schuilt keiharde arbeid. „We zijn 62 dagen achtereen non-stop bezig met soms vijf shows per dag. Dat is een hele klus”, zegt Wout Hofstede. Hij speelt ‘Roger’, en praat de show in een mengelmoes van Engels en Nederlands aan elkaar. Zelf maakt hij geen salto’s, daar zijn de stuntmensen voor, onder leiding van Vitor. „Wij werken allemaal voor Falcon, een Schots bedrijf. Je kunt het zien als een databank voor stuntmannen en -vrouwen. Via Falcon zijn wij in Hellendoorn gekomen. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook al in Zweden een show gedaan”, vertelt de Braziliaan in gebrekkig Engels.

Brandend pak
Vitor doet de act samen met drie mensen uit Oekraïne en twee uit Mexico. Het team bestaat uit acrobaten, gymnasten en trampolinespringers. Ze stoeien samen om een totem, die na een tijdje in het water valt. Om de totem te vinden duikt iedereen om en om of tegelijk het water in. Alberto doet dat in een brandend pak, Alain van wel 25 meter hoogte.

De stunts zijn ontelbare keren geoefend en volledig veilig, vertelt Vitor. „Tijdens de duik van 25 meter hoogte staan we allemaal om het bad en zorgen we dat het water in beweging blijft, om een eventuele fout te corrigeren. Gelukkig is dat nog nooit gebeurd, het risico bij deze sprong is relatief laag.” Maar, benadrukt de Braziliaan: „Dit is absoluut niet makkelijk. Wij zijn professionals en hebben hiervoor getraind - don’t try this at home.”

Volledig scherm
© Robin Hilberink

Reggestreek