Juf Ilona Kuipers maakt grappige vlogs en vermaakt zo haar leerlingen.
Volledig scherm
Juf Ilona Kuipers maakt grappige vlogs en vermaakt zo haar leerlingen. © Lenneke Lingmont

Juf Ilona uit Nijverdal steekt kinderen hart onder de riem: ‘Eén glimlach en missie is geslaagd’

NIJVERDAL - Verveling of ruzies met broertjes of zusjes liggen op de loer bij kinderen die door corona gedwongen thuis zitten. Juf Ilona Kuipers steekt ze een hart onder de riem met grappige vlogs. „Als ik maar één glimlach op hun gezicht tover, is mijn missie al geslaagd”, zegt ze.

De Nijverdalse juf maakt een wekelijkse vlog, die te zien is op YouTube. Na plaatsing van het eerste filmpje, werd ze overspoeld met enthousiaste reacties van kinderen, ouders, collega’s en vrienden. Daar had ze geen rekening mee gehouden. „Gekkenwerk”, zegt ze. „Dit was helemaal niet mijn bedoeling. Ik wilde alleen maar een beetje vrolijkheid overbrengen op de kinderen temidden van deze ellende. Deze tijd is bizar en voor de meeste kinderen heel verwarrend.”

Kuipers is als onderwijsassistente werkzaam op de basisscholen De Dolfijn en De Gouden Emmer in Heino. „Ik mis de kinderen en zij missen mij. Hoe leuk is het dan als ik op zo’n manier van me kan laten horen en ze kan stimuleren.”

Gekke typetjes

In haar vlogs vertelt de juf wat het coronavirus precies inhoudt. Ze maakt gebruik van foto’s en korte animaties die ze van internet afhaalt. Maar bij informatie blijft het niet alleen. „Want het moet ook niet te beladen zijn”, vertelt ze. „Daarom heb ik drie, wat gekke typetjes bedacht, die vertellen hoe ze in beweging kunnen blijven en wat ze allemaal in huis kunnen doen.”

Nu haar vlogs op YouTube staan, wordt ze overladen met reacties. „Ik krijg allemaal filmpjes en foto’s terug van kinderen die laten zien wat ze allemaal thuis hebben gedaan om in beweging te blijven. Hartstikke leuk om te zien. En eigenlijk doe je het daar ook voor.”

Waar haar talent voor ideeën van haar populaire vlogs vandaan komt, weet Kuipers zelf ook niet. Toneelervaring heeft ze niet. Wel kreeg ze twee jaar geleden een korte uitleg over het gebruik en monteren van films. „Het gaat meestal eigenlijk vanzelf. Tegen mijn vrienden zeg ik nu gekscherend: dit is wat verveling met mij doet.”

Haar derde vlog zit er inmiddels aan te komen. „Nu iedereen zo enthousiast is, moet ik wel door. Gelukkig heb ik nog genoeg ideeën. De volgende vlog zal ergens in een bosrijke omgeving zijn. Ik ben blij dat ik kan helpen om wat vrolijkheid te brengen in deze rare tijd. Daar is het me vooral om te doen”, aldus Kuipers.

Reggestreek