Kerkklokken beieren vanaf maandag weer in centrum van Hellendoorn, na restauratie van vier maanden
HELLENDOORN - Het was ruim vier maanden opvallend stil in het centrum van Hellendoorn, maar dat is vanaf maandag verleden tijd. Dan beieren hier weer de drie opgeknapte en gerestaureerde klokken van ’n Oalen Griezen. Ze worden 's ochtends met behulp van een hoogwerker in de toren van de monumentale dorpskerk geplaatst.
Han Haveman
Werknemers van Daelmans Klokken & Uurwerken uit het Brabantse Lierop verwijderden op 10 juni de klokken uit de toren met hulp van een 40 ton zware telescoopkraan. Om de drie klokken naar buiten te kunnen takelen moest eerst een stijl tussen twee galmgaten worden verwijderd.
Naar Oostenrijk
Twee eeuwenoude bronzen klokken gingen op transport naar de klokkengieterij Grassmayr in het Oostenrijkse Innsbruck om daar te worden gerestaureerd. Door het voortdurende slaan van de klepels waren slijtageplekken aan de binnenkant van de klokken ontstaan, die hierdoor dreigden te scheuren. De derde kerkklok, een replica uit 1955, werd opgeknapt in Lierop. De klokkenstoel in de toren is in de tussentijd ook gerestaureerd.
De drie klokken van 'n Oalen Griezen worden welkom geheten in Hellendoorn door de klokken van de Sint Sebastianuskerk
Jeroen Piksen, Stichting Noabers van ’n Oalen Griezen
Woordvoerder Jeroen Piksen van de Stichting Noabers van ‘n Oalen Griezen vertelt dat de drie klokken welkom worden geheten door het luiden van de klokken van de rooms-katholieke Sint Sebastianus kerk. De Overijsselse gedeputeerde Roy de Witte hijst om 10.00 uur één van de klokken omhoog als dank voor de subsidie van 77.000 euro in het kader van het Verhaal van Overijssel, een subsidieregeling om het cultureel erfgoed in deze provincie te beschermen.
Lezingen
Volgende week woensdag verzorgt conservator Rainer Schütte van het Museum Klok & Peel in Asten vanaf 20.00 uur een lezing in de kerk met als thema: ‘Het gieten van klokken, vroeger en nu’. De Hellendoorners Jan Podt en Tineke van Buren houden een lezing over de drie klokken van ‘n Oalen Griezen getiteld ‘De dree getouwen’. De toegang is gratis, maar bij de uitgang wordt wel een collecte gehouden.