Volledig scherm
De start van de kidsrum van de Nijverdalse bergcross 1.5 km. © Bert Kamp

Kinderen lopen liever rondje om de kerk dan door het bos in Nijverdal

NIJVERDAL - De opkomst voor de Kidsrun van de Nijverdalse Bergcross voor de afstanden van 1.5 en 2.5 kilometer viel tegen. „Een cityrun doet het beter bij kinderen. Ze lopen liever een rondje om de kerk, dan door het bos.”

De Wilgenweard Nijverdalse Bergcross wordt steeds populairder. Ruim 700 volwassen deelnemers schreven zich in voor de hardloopwedstrijd door het groen van het Duivecatebos die zaterdag plaats vond. Dat waren er 100 meer dan vorig jaar.

Zenuwachtig

De opkomst voor de Kidsrun voor de afstanden van 1.5 en 2.5 kilometer viel echter enigszins tegen. Sophie Willems en haar neef Milan Wassink waren twee van de dertig kinderen die meededen met de 1.5 kilometer. Sophie is de fanatieke van het tweetal, ze is lid van AV Rijssen en traint één keer in de week. Milan doet meer mee voor de gezelligheid. „Ik vind het heerlijk om te rennen, eigenlijk vind ik er alles leuk aan. Maar winnen is toch wel het allerleukste”, aldus Sophie. „Vanochtend was ik al zenuwachtig voor de wedstrijd en dat ben ik nu nog steeds." 

Ambitie om te winnen

Haar vader Jan beaamt de ambitie van zijn 8-jarige dochter om te winnen. „Op de vorige cross was ze tweede en won haar concurrent Julia Seppenwoolde. Sophie heeft altijd een hele snelle start, maar wanneer het einde nadert, komen ze steeds dichterbij elkaar. Ze houden elkaar goed in de gaten, dus we zijn benieuwd hoe het vandaag gaat.”

Bladvrij gemaakt

De Nijverdalse Bergcross is onderdeel van het Crosscircuit van het Oosten. Volgens organisator Albert Horsman van ASV Atletics is het parcours door Landgoed Duivecate een unieke ervaring voor de hardloper. „De route is afwisselend, heuvelachtig en wordt helemaal bladvrij gemaakt dus kan er stevig worden doorgelopen. Ook loop je de trappen door het Open Luchttheater op en af. Het is trouwens de laatste keer dat we het vanaf de Wilgenweard organiseren. Want in 2020 en 2021 zijn de Nederlandse Kampioenschappen Cross in Hellendoorn en lopen we op dat parcours.”

Blij en uitgelaten

Voor de 8-jarige Sophie zit de wedstrijd er inmiddels op. Ze is blij en uitgelaten, want waar ze voor kwam is gelukt. Als eerste meisje behaalde ze de finish en won ze de wedstrijd. Terugkijkend vond haar vader het een goed opgebouwde race. „Ze heeft het goed aangepakt. Ze is niet zo hard van start gegaan zoals de vorige keer. Dus was er nog wat energie over en kon ze op het einde van de wedstrijd nog even een laatste sprint trekken.”

Reggestreek