Volledig scherm
Korhoenders in Zweden © Hugh Jansman

Korhoenders laten zich niet vangen

Transport met één Zweeds korhoen, onderweg naar Sallandse Heuvelrug: deadline reddingsoperatie nadert.

LJUSDAL/NIJVERDAL - Medewerkers van Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland zijn er woensdagavond in geslaagd om het eerste korhoen te vangen in het Zweedse Ljusdal. De haan wordt vandaag losgelaten op de Sallandse Heuvelrug. De organisaties hebben een vergunning van de provincie Overijssel en de Zweedse overheid om de zieltogende groep korhoenders op de Sallandse Heuvelrug te versterken met 25 hanen en hennen uit Zweden. Dit om te voorkomen dat de soort - met nu nog maximaal twee hanen en tien hennen - in Nederland zal uitsterven.
In het gebied rond het Ljusdal leven meer dan duizend korhoenders, maar die laten zich niet zomaar vangen. De hennen hebben door de kou weinig animo om te paren en laten zich nog niet zien op de baltsplaatsen. De hormonen van de mannetjes zijn onvoldoende ‘verhit’ dat ze uit pure opwinding in een vangkooi terechtkomen. Er wordt nog tot en met dit weekeinde gevangen. In de tweede helft van april komt er een nieuwe expeditie. Whiskylabel Famous Grouse (met een korhoen op het etiket) betaalt de kosten van de expeditie.
Willen de Zweedse korhoenders nog dit jaar bijdragen aan ‘nieuw bloed’ op de Sallandse Heuvelrug, dan moeten ze daar voor begin mei worden losgelaten. De natuurorganisaties hebben dan ook haast met het vangen in Zweden.

Lees meer in De Twentsche Courant Tubantia van vrijdag of in onze iPad app.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Reggestreek