Volledig scherm
Korhoen. Archieffoto: Han Bouwmeester

Korhoenkuikens Sallandse Heuvelrug overleven weer niet

NIJVERDAL - Onderzoekers hebben dit najaar geen jonge korhoenders meer gezien op de Sallandse Heuvelrug. „Dat is een heel slecht teken, maar ik blijf hoop houden dat de natuur nog verrassingen voor ons in petto heeft”, zegt Arend Spijker van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug.

Spijkers hoop is gebaseerd op het feit dat vorig jaar ook pas later in het najaar een aantal jonge korhoenders op de Sallandse Heuvelrug is waargenomen. „Korhoenders leven nu heel verborgen, dus het kan altijd nog”, zegt Spijker. Een nest dat door onderzoekers werd gevolgd, blijkt met zekerheid mislukt.

Tegenvaller

Het uitblijven van korhoenkuikens is een enorme tegenvaller voor de beheerders van het gebied, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, die samen met Vogelbescherming Nederland een reddingspoging ondernamen om het korhoen voor Nederland te behouden.

Hongerdood

Het grootste probleem lijkt ook dit jaar dat jonge vogels al enkele dagen na de geboorte een hongerdood sterven.
Onderzoek van de Stichting Bargerveen wees uit dat er te weinig voedsel in de vorm van larven en insecten op de heideterreinen beschikbaar is.

Ook dit jaar lijkt het niet gelukt om daar verbetering in te brengen. Op de Sallandse Heuvelrug leven waarschijnlijk alleen nog korhoenders die vanuit Zweden werden uitgezet.

Reggestreek