Volledig scherm
Archieffoto: Lachgas op het Guilty Pleasure Festival in Amsterdam. Foto Dingena Mol © Hollandse Hoogte / Dingena Mol

Lachgas niet welkom op grote Twentse festivals

ENSCHEDE - De populaire partydrug lachgas is niet welkom op grote Twentse festivals. Hoewel het middel legaal is, wordt verkoop en gebruik aan banden gelegd. Op onder meer Dauwpop, Zwarte Cross, Freshtival en Fields of Joy geldt een verbod. 

“We krijgen bijna dagelijks aanvragen van bedrijven die lachgas willen verkopen op ons terrein”, zegt Eric van Oosterbaan van Freshtival. “Dat levert veel geld op, maar we gaan er niet in mee.” Op de Zwarte Cross wordt er komende zomer gecontroleerd op lachgas. Wie met het middel betrapt wordt, moet het inleveren. In het uiterste geval kunnen bezoekers van het terrein worden gezet.  

Dauwpop

Rob Telgenkamp van popfestival Dauwpop in Hellendoorn, dat morgen wordt gehouden, zegt: ,,Lachgas is per wet niet verboden, maar wel schadelijk voor je hersenen. Dauwpop is een afgesloten terrein met haar eigen huisregels. In overleg met de vergunningverlener ( de gemeente/red.) staat in onze huisregels dat lachgas niet toegestaan is op het Dauwpop- terrein. Treft de security lachgas aan bij de visitatie, zal dit in beslag worden genomen. Heeft iemand meerdere houders met lachgas bij zich, met het kennelijke oogmerk deze te verhandelen, zal worden opgetreden in het kader van de Warenwet. Overtreders worden overgedragen aan de politie.’’

De meeste evenementen hebben in hun huisregels opgenomen dat gebruik en verkoop verboden is.

Trend

De verkoop van lachgas heeft de afgelopen jaren volgens het Trimbos-instituut een ‘enorme vlucht’ genomen. De verklaring: sinds 1 juli 2016 valt lachgas onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Lachgas is daardoor gemakkelijk én legaal verkrijgbaar op evenementen, in webshops of bij winkels als Blokker, waar het in gaspatronen voor slagroomspuiten zit. Het zoete gas vindt vooral bij jongeren en jongvolwassenen gretig aftrek. Tactus Verslavingszorg sprak eind vorig jaar van een trend in Twente.

Terughoudend

De Tweede Kamer is terughoudend met de invoering van een landelijk beleid voor lachgasgebruik, hoewel gemeenten daar wel voor pleiten. Zo willen Kamerleden eerst meer duidelijkheid over de gezondheidsrisico’s. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan een gemeente lachgas niet zomaar verbieden. Dat kan alleen op specifieke plekken waar bijvoorbeeld veel overlast is, zegt Elly Klut van de VNG. Handelsbedrijf WWTC, een bekende speler op de lachgasmarkt, pleit voor veilige regels en wil daar graag met de minister over in gesprek.

Reggestreek