Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria is opgeheven, maar de Johannes Passion blijft behouden voor Hellendoorn. Zondagavond wordt een aangepaste versie van dit bekende muziekstuk opgevoerd in de oude dorpskerk aan de Dorpsstraat.
Volledig scherm
Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria is opgeheven, maar de Johannes Passion blijft behouden voor Hellendoorn. Zondagavond wordt een aangepaste versie van dit bekende muziekstuk opgevoerd in de oude dorpskerk aan de Dorpsstraat. © FRANS NIKKELS

Ledenstop bij koor in Hellendoorn: mensen willen massaal Johannes Passion zingen

HELLENDOORN - ‘Heel Hellendoorn’ wil de Johannes Passion zingen. Tenminste, zo lijkt het. Volgens mede-initiatiefnemer Jeroen Piksen was de belangstelling zo groot, dat een ledenstop moest worden ingevoerd.

De Johannes Passion van componist Johann Sebastian Bach wordt dit jaar opgevoerd in d’ Oalen Griezen in Hellendoorn. Het gaat om een aangepaste vorm van dit bekende oratorium, een ‘meezing-Johannes’. Een gelegenheidskoor dat bestaat uit vijftig zangers uit Nijverdal, Hellendoorn en omstreken, zingt alle koralen van dit muziekstuk. Het publiek mag bij vijf koralen met het koor meezingen.

Sinds 1942

De uitvoering van de Johannes Passion in Hellendoorn heeft een lange traditie. Sinds 1942 is dit muziekstuk 54 keer uitgevoerd in het dorp. Hieraan kwam in 2017 ineens een einde door de opheffing van oratoriumvereniging Soli Deo Gloria uit Nijverdal. 

Meerdere zangers vonden dat de Johannes Passion voor Hellendoorn behouden moest blijven en vormden daarom een gelegenheidskoor. Volgens mede-initiatiefnemer Jeroen Piksen was de belangstelling zó groot dat bij 50 zangers een stop moest worden ingevoerd, ‘omdat anders een te grote onbalans met het strijkkwintet zou ontstaan’.

De Johannes Passion wordt zondag vanaf 19.30 uur uitgevoerd. Sopraan Marleen Everink en bas Willem Jan van Asselt zingen enkele aria's. Het geheel wordt begeleid door een strijkkwintet van het Orkest van het Oosten en de Rijssense stadsorganist Dick Sanderman. 

Rol(letje) voor burgemeester

De schriftlezingen worden onder meer verzorgd door de Hellendoornse burgemeester Anneke Raven, dominee Wassenaar, pastor Legtenberg en Kees de Velde Harsenhorst. Mourik Jan Heupink heeft de algehele leiding in handen. De toegang is gratis, maar aan het eind wordt wel een collecte gehouden om de kosten te dekken. 

Reggestreek