Volledig scherm
Lotte, Anne, Ilse, Nienke en Larissa (van linksaf) bekijken het Amerikaanse paspoort van Sam Terpstra. Zij volgden woensdagochtend samen met hun leraar Erik Braaksma (rechts) en 25 medeleerlingen de verkiezingsuitslagen in Amerika. © Bert Kamp

Leerlingen Reggesteyn zien bij USA Verkiezingsontbijt historische uitslagen

NIJVERDAL - Leerlingen van 4/5 havo en 4 vwo van CSG Reggesteyn hebben woensdagochtend live op school de uitslagen gevolgd van de Amerikaanse presidentsverkiezingen waarbij ze net als de rest van de wereld werden verrast door de overwinning van Trump.

De vakgroep Maatschappijleer/Maatschappijwetenschappen organiseerde voor het eerst de USA verkiezingsuitslag nacht met een gezamenlijk ontbijt op de school aan de Noetselerbergweg in Nijverdal.

De ongeveer dertig scholieren die zich hiervoor hadden aangemeld, moest daarvoor in het holst van de nacht hun bed al uit. Rond half 5 geurde het lokaal al naar pizza, hotdogs en donuts. De leerlingen en docenten keken vanaf die tijd naar de eerste uitslagen die binnendruppelden. Trump stond al snel op winst. Marianne Smith uit Oregon vertelde via Skype over haar verbazing en verwondering dat het land deze leider wil. Er werd veel koffie en thee gedronken en tegen 7 uur hadden de eerste leerlingen het moeilijk. Tegen 8 uur was er nog steeds geen officiële uitslag. Het wachten viel zwaar, laat docent Erik Braaksma weten.

Vroeg
Larissa Jansen (16), Ilse Beverdam (17), Lotte Seppenwoolde (18) en Anne Eggink (16) uit 5 havo zaten vanochtend om vier uur al op de fiets om er bij te zijn. Gewapend met muffins, popcorn en hotdogs stapten ze veel vroeger dan normaal de school binnen voor het ontbijt in Amerikaanse stijl.
Ze hebben de strijd tussen democraat Hillary Clinton en republikein Donald Trump intensief gevolgd, via de uitzendingen van CNN en NPO 3.

Larissa vindt dat ze deze kans om samen met ongeveer 30 schoolgenoten naar een historische gebeurtenis te kijken niet mag laten liggen. „Ik kom voor de sfeer en het is de eerste keer dat een vrouw misschien president wordt van de Verenigde Staten.” Klasgenoot Ilse denkt dat het nogal spannend wordt in Amerika als de uitslag bekend wordt. „Of het nu Clinton wordt of Trump, er komen vast rellen.”

Rond half negen gingen de leerlingen op weg naar de lessen waar ze maar met moeite de ogen open kunnen houden...

Volledig scherm
© Miranda Boerrigter
Volledig scherm
© Miranda Boerrigter

Reggestreek