Volledig scherm

Leger kiest toch voor uniform van TenCate

NIJVERDAL - De Nederlandse militairen die op missie naar Mali gaan, krijgen toch nieuwe gevechtskleding van TenCate. De voorraad speciale beschermende kleding die Defensie voor Afghanistan had aangeschaft, is op, schrijft minister Hennis van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Het materiaal van het Twentse textieltechnologieconcern voldoet aan de hoge eisen voor gevechtskleding voor speciale eenheden, “onder andere aan vlamwerendheid, insectenwerendheid en draagbaarheid’, meldt Hennis.

De Vakbond voor Burger- en Militair defensiepersoneel klaagde eerder over de kwaliteit van de beschermende kleding van Chinese makelij waarmee Nederlandse militairen naar Mali zouden worden gestuurd.

Dat leidde tot vragen van Kamerleden. Minister Hennis benadrukte eerder dat de beschermende pakken uit China van goede kwaliteit waren en “al sinds 1996 bij de Nederlandse krijgsmacht in gebruik voor inzet in woestijnachtige gebieden”. Voor Mali zouden geen nieuwe pakken bij een andere fabrikant worden besteld.

De nieuwe pakken zijn nu toch van het merk Defender M van Ten Cate, omdat maar twee leveranciers de kleding op tijd konden leveren, zegt Defensie. De uniformen van de beschermende weefsels van TenCate worden overigens geproduceerd door confectionair NFM uit Noorwegen.

Reggestreek