Volledig scherm
© Lars Smook

Machinist zag zelfmoord van vader en zoontje (4) in Haarle gebeuren

HAARLE - Hij zag het allemaal gebeuren en is er niet al te best aan toe: de machinist van de Keolistrein tussen Zwolle en Wierden. Zaterdagavond sprong een 46-jarige man uit Zoetermeer voor zijn trein, met zijn 4-jarige zoontje in de armen.

Het dodelijk ongeval gebeurde niet ver van het Landal bungalowpark 'De Hellendoornse Berg' waar de man met zijn verdere familie verbleef. Er liep bij de politie al een melding dat hij vanuit het vakantiehuisje met zijn zoontje rond half tien de duisternis was ingelopen.

De machinist kreeg de zelfdoding mee, zegt Hanneke Ruiter van Keolis. ,,Het was tegen half tien, de verlichting van de trein was uiteraard ontstoken en hij zag hoe de man verderop op het spoor stond met zijn kind."  Het was te laat om nog te remmen.

Drama

Een machinist moet na een aanrijding de trein stilzetten en de plek van het ongeval inspecteren, dat is het vaste protocol. Het was ook een enorm drama voor de machinist, zegt Ruiter. ,,Dat krijg je niet van het netvlies.'' Net als bij NS wordt hulp aangeboden van een geschoold team dat machinisten na een geval van zelfdoding moet opvangen. Ook biedt Keolis gesprekken aan met een psychiater.

Machinisten die getuige zijn van een zelfdoding mogen thuisblijven als ze het werken niet aan kunnen, maar omwille van de privacy houdt Hanneke Ruiter in het midden of de machinist in kwestie daar gebruik van maakt.

Andere getuigen

Volgens Ruiter waren er verder weinig mensen directe getuig van het drama aan de Oude Deventerweg. De politie wil niets zeggen over de achtergronden en over de vraag hoe de overige gezinsleden zijn opgevangen. Burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer reageerde in het kort op Twitter: 'Heel verdrietig, diep triest voor beide en de nabestaanden'.

Reggestreek