Volledig scherm
© Purestock/Thinkstock

Man uit Nijverdal cel in na bedreigen ex: 'Als ik vrij kom, kun je een lijkzak meenemen'

ZUTPHEN/NIJVERDAL - Een 27-jarige man uit Nijverdal is maandag in Zutphen veroordeeld tot een celstraf van acht maanden waarvan vijf voorwaardelijk voor het bedreigen van zijn ex-vriendin.

De straf heeft een proeftijd van drie jaar met bijzondere voorwaarden: een contact- en locatieverbod. Ook moet de Nijverdaller een schadevergoeding van 550,73 euro betalen aan zijn ex-vriendin.

Bestookt
Nadat zijn inmiddels ex-vriendin hun relatie had beëindigd, bestookte de 27-jarige verdachte haar in de periode tussen 20 november 2015 en 4 januari 2016 met een zeer grote hoeveelheid telefoontjes, sms-, WhatsApp- en Facebookberichten. Deze waren vaak intimiderend, bedreigend en beledigend van aard, stelt de rechtbank.

Ook belde de man naar de huistelefoon, het nummer van haar moeder en het nummer van haar werkgever. Er zou gezegd zijn: ‘Jullie gaan er allemaal aan, ik maak jullie af', en ‘jullie zien je dochter alleen nog terug in een afscheidsfilmpje.’ Ook probeerde de verdachte zijn ex door middel van bedreigingen er toe te zetten 2.500 euro te betalen aan hem.

Politie
Na aanhouding van de 27-jarige man op 5 januari zou de verdachte zich tijdens zijn verhoor bedreigend hebben uitgelaten richting de politieagenten. De man zei onder meer: ‘Als ik vrij kom heb je pas een zaak, dan kunnen jullie een lijkzak meenemen. Als ik vast kom te zitten, is ze pas echt aan de beurt.’

Stok
De rechtbank acht bedreiging, belaging en poging tot afpersing bewezen. Bij het bepalen van de straf laat de rechter meewegen dat de Nijverdaller niet heeft willen meewerken aan een onderzoek bij de reclassering. Om een stok achter de deur te hebben, werd de man veroordeeld inclusief een contact- en locatieverbod met een proeftijd van drie jaar.

Hiermee hoopt de rechtbank de verdachte ervan te weerhouden dan hij nogmaals in de fout gaat.

Reggestreek