Volledig scherm
Leerlinge Marel Hegeman van scholengemeenschap Reggesteyn leest haar winnende gedicht voor tijdens de herdenking bij het oorlogsmonument op de grens van Nijverdal en Hellendoorn. © Lenneke Lingmont

Marel Hegeman wint gedichtenwedstrijd Hellendoorn

NIJVERDAL - De prijsuitreiking van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd rond de Dodenherdenking in de aula van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn (Noetselerbergweg) ging maandagmiddag niet door vanwege het overlijden van wethouder Dennis op den Dries. 

Inmiddels heeft de gemeente Hellendoorn bekendgemaakt dat de uit Klaas van der Wolf (docent), Henk Penning (docent) Bob Faber (ZINiN Taal), Henk Scheper (ZINiN Taal) en burgemeester Anneke Raven bestaande jury de eerste prijs heeft toegekend aan Marel Hegeman. Zij leest haar winnende gedicht (‘Vrijheid in keuze’) op zaterdagavond 4 mei voor tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het monument voor de gevallenen 1940-1945 aan de De Joncheerelaan/Ninaberlaan.

De tweede prijs ging naar Romke Veneklaas, de derde prijs was voor Anna Valk. Zij lezen hun gedichten op 4 mei respectievelijk voor tijdens de diensten in de protestantse dorpskerk in Hellendoorn en de vrije evangelische kerk in Nijverdal. Na deze diensten begeven veel bezoekers zich in een plechtige stoet naar het monument om daar de herdenking bij te wonen.

Tekst van het winnende gedicht:

Ik mag kiezen.
Kiezen naar welke school ik wil.

Kiezen wat voor kleding ik draag.
Er wordt naar mij geluisterd,
mijn stemt telt

En bij jou?

Werd naar jouw stem ook geluisterd?
Had jij ook een keuze?
Mocht jij kiezen naar welke school je ging?

Mocht jij kiezen wat voor kleding je droeg?
Of had je geen keuze?

Wij mogen onze eigen mening hebben.
Wij mogen alles zeggen wat we maar willen,
maar gaat dat soms ook niet iets te ver?

We zetten alles op het internet,
maar kwetsen we daar mensen ook niet mee?

In wat voor tijd je ook leeft,
kijk naar elkaar om.

Sta eens in de schoenen van een ander
en heb oog voor elkaar.

Ik mag kiezen.
Ik kijk naar een ander,
doe jij dat ook?

Reggestreek