Meer dan 10.000 nieuwe bomen op de Sallandse Heuvelrug

VideoEELEN EN RHAAN - Ze lijken nog niet veel; de zogeheten pluggen die met behulp van een speciaal Fins apparaat de bosgrond ingaan. Maar over pakweg tien jaar zullen het statige douglassparren zijn en hebben ze de kale plekken op Sallandse Heuvelrug helemaal opgevuld.

Boswachter Kees Jan Westra is deze dinsdag samen met drie Staatsbosbeheer-collega’s bezig om van noord naar zuid in het natuurgebied jonge bomen aan te planten op veertig open plekken. 

Levenscyclus

„De bomen die er stonden -voornamelijk douglassparren en grove dennen- waren aan het eind van hun levenscyclus en zijn daarom gekapt in het kader van de bosbouw. Staatsbosbeheer is in feite opgericht voor de bosbouw. Maar tegenwoordig houden we ons ook bezig met natuurbeheer en recreatie. De opbrengst van de bosbouw vloeit wel terug naar het natuurbeheer”, aldus Westra.

‘Pottiplutki’

Hij plant de pluggen, zoals de tweejarige sparren worden genoemd, met behulp van de speciale ‘Pottiplutki’. De puntige buis gaat de grond in, dan gaat de plug in de buis en na een trap op het pedaal zit het boompje stevig in de grond. „Met dit mooie weer verwacht ik dat we deze week tussen de 10.000 en 20.000 jonge bomen kunnen planten. Ik ben met Arie Peters hier bij Eelen begonnen en Arie Rouwhof en Gerhard Brunnekreef zijn bezig in Holten en zo werken we naar elkaar toe. We planten zo’n 2.500 boompjes op een dag”, aldus Westra.

Opwarmende klimaat

Volgens de boswachter worden er dit najaar of volgend voorjaar voor de variatie ook loofbomen, zoals eiken, linden, lijsterbes- en krentenbomen aangeplant. „We planten meer linden dan eiken, omdat de eerste beter tegen het opwarmende klimaat kunnen”, zegt Westra.

Binnenlandse kweek

De jonge douglassparren zijn door Staatsbosbeheer zelf gekweekt, maar de loofbomen worden gekocht van kwekers. Volgens de boswachter zijn dat uitsluitend Nederlandse kwekers. „De bomen van binnenlandse kweek hebben zich aangepast aan de Nederlandse omstandigheden en zijn sowieso resistent tegen in ons land voorkomende ziekten. Bij bomen uit het buitenland weet je dat vaak niet en heb je kans dat ze ziekten dragen die hier nog onbekend zijn.”

Boswachter Kees Jan Westra plant met behulp van een speciale Finse buis zogeheten douglassparpluggen in het natuurgebied bij Eelen.
Volledig scherm
Boswachter Kees Jan Westra plant met behulp van een speciale Finse buis zogeheten douglassparpluggen in het natuurgebied bij Eelen. © Ronald Vrugteman

Reggestreek