Volledig scherm
De herinrichting van de Grotestraat levert per saldo iets meer openbaar groen op. © Emiel Muijderman

Meer groen in Grotestraat Nijverdal

NIJVERDAL - Het is een veelgehoorde klacht: het centrum van Nijverdal heeft te veel stenen en veel te weinig openbaar groen. De gemeente Hellendoorn probeert de dorpskom daarom enigszins te 'vergroenen'.

Zo is tijdens de recente herinrichting van de Grotestraat tussen de G. van der Muelenweg en de Reggebrug zo'n 800 vierkante meter verharding omgevormd tot plantvakken met bomen en onderbegroeiing.

In deze nieuwe stukjes openbaar groen kan regenwater goed worden vastgehouden. Vochtige stukjes grond, struiken en bomen zorgen voor een minder snelle stijging van de temperatuur. Onder groene bomen is de gemiddelde temperatuur zomerdag volgens de gemeente wel 5 tot 8 graden lager dan in een versteende omgeving. Hiermee levert Hellendoorn een bijdrage levert aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering.

Bijen

Voor de onderbegroeiing in deze vakken is gekozen voor de sneeuwbes. Die heesters groeien niet alleen snel dicht, maar herstellen ook goed van de gevolgen van strooizout. Daarbij komt nog dat bijen dol zijn op deze struiken. Dat is goed nieuws voor deze diersoort, die het in ons land steeds moeilijker heeft.

Reggestreek