Volledig scherm
Minderjarigen kunnen vrijwel overal in de gemeente Hellendoorn aan alcohol komen. © Marieke Bakker

Minderjarigen komen gemakkelijk aan alcohol in Hellendoorn

NIJVERDAL - Kroegen, sportkantines, slijterijen, supermarkten en cafetaria's in de gemeente Hellendoorn negeren massaal het verbod om alcohol aan minderjarigen te mogen verkopen.

Dat blijkt uit een onderzoek, dat het onafhankelijke Bureau Flexambt eerder dit jaar in opdracht van de gemeente Hellendoorn heeft uitgevoerd. Het bureau werkte met mystery guests om te achterhalen hoe het zit met de naleving van de Drank- en Horecawet in de gemeente Hellendoorn.

Jongeren van 16/17 jaar gingen samen met twee toezichthouders op pad en konden vrijwel overal zonder al te veel moeite aan alcohol komen. Deze minderjarigen probeerden bij negentien vooraf geselecteerde verkooppunten alcoholhoudende dranken te kopen en bij vijftien punten lukte dat. In slechts vier gevallen werd de verkoop van alcohol geweigerd vanwege hun leeftijd.

Teleurstelling

Hellendoorns burgemeester Anneke Raven is 'zeer teleurgesteld' over de uitkomsten van deze steekproef. Het is voor haar slechts een schrale troost dat de resultaten in Hellendoorn nauwelijks afwijken van die in andere gemeenten. Ze benadrukt dat de gemaakte afspraken met bedrijven, horecagelegenheden en sportkantines over het niet verkopen van alcohol aan mensen die aantoonbaar nog geen 18 jaar zijn helaas op zeer grote schaal worden overtreden. 'Bijna niemand houdt zich aan de wet", concludeert ze.

Reggestreek