Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, vertelt over zijn ervaringen met de klimaattafels.
Volledig scherm
Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, vertelt over zijn ervaringen met de klimaattafels. © ANP

Minnesma en Nijpels in Nijverdal voor duurzaamheid

NIJVERDAL -  Directeur Marjan Minnesma van Urgenda, de stichting die Nederland sneller duurzaam wil maken, is dinsdag te gast voor een duurzaamheidslunch op scholengemeenschap Reggesteyn. Het is de eerste activiteit van de duurzaamheidsweek, die door de gemeente Hellendoorn en de Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn wordt georganiseerd.

Vanaf 19.30 uur is in het ZINiN Theater een gratis toegankelijke avond met als thema ‘Duurzaamheid, wat kunnen we zelf doen?’ Voorzitter Ed Nijpels vertelt over zijn ervaringen met de klimaattafels en diverse lokale initiatieven als de duurzame productie van ijsfabriek Ben & Jerry's, wonen in een duurzame woning, Haarle Energieneutraal en het initiatief van de werkgroep Baron van Sternbachlaan om de aanleg van een geluidswal langs een deel van de N35 te combineren met zonnepanelen komen aan de orde. Wethouder Willem Joosten licht het gemeentelijk beleid toe. De presentaties worden afgewisseld met een energy-game, quizjes en muziek. 

Markt

Donderdag wordt op bijna alle Hellendoornse basisscholen voorgelezen door ‘duurzaamheidsambassadeurs’, politici, ambtenaren en vertegenwoordigers van organisaties uit het Platform. De week wordt zaterdagmiddag (12.00-16.00 uur) afgesloten met de duurzaamheidsmarkt op het Henri Dunantplein. Organisaties en bedrijven geven onder meer informatie over zonnepanelen, alternatieven voor aardgas, elektrisch vervoer en mogelijke financiering hiervan. Er is ook aandacht voor fairtrade, duurzame producten, zwerfvuil, tweedehands kleding en voedselverspilling en een wedstrijdje afvalscheiding. De markt wordt geopend door wethouder Joosten. 

Directeur Marjan Minnesma (van de Stichting Urgenda, die Nederland nog sneller duurzaam wil maken.
Volledig scherm
Directeur Marjan Minnesma (van de Stichting Urgenda, die Nederland nog sneller duurzaam wil maken. © ANP

Reggestreek