Volledig scherm
Veel ontheemden op de Molukken wonen momenteel in provisorische tentenkampen. © Wim Latupeirissa

Molukkers in Nijverdal in actie voor aardbevingsslachtoffers

NIJVERDAL - De Molukse gemeenschap in Nijverdal komt in actie voor de slachtoffers van twee aardbevingen op de Molukken. Velen hebben nog familie en vrienden op deze eilandengroep, die voortdurend wordt opgeschrikt door stevige naschokken. Veel inwoners durven niet meer in hun beschadigde huizen te slapen en trekken 's nachts de bergen in.

Het bestuur van de Molukse stichting Bunga Tandjung en kerkenraden van de Molukse kerken in Nijverdal (GIM en NGPMB maart’53) houden een gezamenlijke inzamelingsactie om de ergste nood van de slachtoffers van de aardbevingen op de Molukken te lenigen. 

41 doden

De eerste beschadigde op 26 september meer dan 11.000  huizen en andere gebouwen. Door deze natuurramp met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter kwamen 41 mensen om en vielen 303 gewonden. Meer dan 100.000 mensen sloegen op de vlucht voor het natuurgeweld. De aarde is nog steeds niet tot rust gekomen, getuige de meer dan 2.000 naschokken. Met name de eilanden Ambon, Seram, Haruku en Saparua werden zwaar getroffen. Recentelijk werd het noordelijk deel van de Molukken door een nog zwaardere aardbeving getroffen. 

Wederopbouw

Met de actie hopen de initiatiefnemers zoveel mogelijk geld op te halen voor noodhulp aan de ontheemden en voor de wederopbouw. De actie begint op zaterdagavond 14 december bij de KerstInn 2019 in het gebouw van Bunga Tandjung (Molukkenstraat 4) en wordt op 18 januari afgesloten met een benefit-diner in dat gebouw.  De opbrengst gaat naar drie Molukse stichtingen (TitanE, Gandong en Domiliana), die al geruime tijd op diverse manieren ter plekke actief zijn. 

Volledig scherm
Veel angstige inwoners zoeken 's avonds hoger gelegen gebied op om te slapen. © Wim Latupeirissa
Volledig scherm
Twee zware aardbevingen en ruim 2.000 naschokken. Het blijft nog steeds onrustig op de Molukken. © Wim Latupeirissa

Reggestreek