Op het grasveld op de hoek Kluversweg/Pastoor Rientjesstraat in Hellendoorn komt een gedenksteen voor drie burgers, die een dag voor de bevrijding van het dorp omkwamen.  De onthulling is uitgesteld.
Volledig scherm
PREMIUM
Op het grasveld op de hoek Kluversweg/Pastoor Rientjesstraat in Hellendoorn komt een gedenksteen voor drie burgers, die een dag voor de bevrijding van het dorp omkwamen. De onthulling is uitgesteld. © Bert Kamp

Na 75 jaar een gedenksteen in Hellendoorn: ‘Fantastisch dat ze zo alsnog worden geëerd’

HELLENDOORN - Voor velen is het straks niet meer dan een stenen paaltje op een grasveldje bij een driesprong aan de rand van het dorp. Maar voor de nabestaanden van de Hellendoorners Gerrit Jan Grobbink en Marinus Maris en onderduiker Klaas Andries Neuman voelt dit gedenkteken als een  erkenning. Ook hun geliefden zijn oorlogsslachtoffer. Op die erkenning hebben ze 75 jaar moeten wachten.

Het is 10 april 1945 en de uitgelaten inwoners van Hellendoorn juichen hun Canadese bevrijders toe. Na vijf jaar Duitse bezetting vieren ze het herwinnen van hun vrijheid. Maar die feestvreugde gaat geheel voorbij aan twee gezinnen aan de Kluversweg, die in diepe rouw zijn gedompeld. Op de dag voor de bevrijding zijn hun geliefden omgekomen door rondvliegende scherven van verdwaalde granaten, die door de Canadezen zijn afgeschoten.

Reggestreek