Volledig scherm
Voorzitter Henri Melenboer van vogelvereniging Zang en Kleur Nijverdal/Hellendoorn pleit voorzichtig voor een onderzoek naar de (on)mogelijkheden van het samengaan van drie Nijverdalse ‘dierenclubs’ in één sterke omnivereniging. © Marieke Amelink

Nadenken over fusie van Nijverdalse ‘dierenclubs’

NIJVERDAL - Het is geen officieel bestuursvoorstel, meer een losse gedachte van Henri Melenboer. De voorzitter van vogelvereniging Zang en Kleur Nijverdal/Hellendoorn pleit voor een onderzoek naar de (on)mogelijkheden van het opgaan van Zang en Kleur, postduivenvereniging Vitesse en de kleindierenvereniging  ENPKV (Eerste Nijverdalse Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging) in één nieuwe grote omnivereniging.

Die gedachte is ingegeven door de constatering dat het ledental van deze drie verenigingen maar blijft dalen en  het daardoor bijvoorbeeld steeds moeilijker wordt voldoende nieuwe bestuursleden te vinden. Bovendien slaat de vergrijzing toe, de gemiddelde leeftijd van de leden blijft maar stijgen. Bij Zang en Kleur ligt deze inmiddels al ruim boven de 55 jaar. Jongeren uit de gemeente Hellendoorn en directe omgeving hebben volgens Melenboer nauwelijks nog interesse in het kweken van vogels.

Imago

Melenboer: „De jeugd is tegenwoordig veel te druk met allerlei andere dingen en sporten. Jongeren hebben geen tijd en zin meer om elke dag bezig te zijn met het verzorgen van vogels of andere dieren.” De dierenverenigingen hebben volgens de preses een groot imagoprobleem. Ze zijn niet echt hip meer, maar worden afgeschilderd als oude mannenclubs waar de meeste jongeren met een  grote boog omheen  lopen. Bundeling van de krachten is volgens Melenboer dé manier om het tij te keren. „We houden nu al een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie en mei- vergadering en die samenwerking mag wat mij betreft nog veel verder worden uitgebouwd”, zegt de voorzitter van Zang en Kleur.

Reggestreek