Volledig scherm
© ANP

Nederlandse headliners voor festivals in Hellendoorn

HELLENDOORN - Onder aan de Berg en Dauwpop: twee festivals, op één locatie in de Hellendoornse bossen. Beide met een headliner uit eigen land en toch een totaal andere beleving.

Een festival gericht op lekker eten en drinken, aangevuld met goede muziek. Dát zijn de ingrediënten voor het nieuwe festival Onder aan de Berg. ,,Het moet een beetje een picknick-idee worden”, zegt organisator Frank Satink. ,,Wat tapas, wijntje erbij en dan maar genieten van muziek.”

Doelgroep
Niet dat de muziek bijzaak is, zeker niet. Want anders haal je Marco Borsato, Caro Emerald, Nielson en Jeangu Macrooy niet naar Hellendoorn. Maar meer nog dan Dauwpop is het de sfeer en de intimiteit die het moet doen. Daarmee hoopt festivalorganisator Ev’Hands een geheel nieuwe doelgroep aan te boren.

Satink: ,,In 2013 zijn we met Dauwpop een andere richting op gegaan, met veel gitaarbands uit de alternatieve hoek. Artiesten als bijvoorbeeld Guus Meeuwis, maar ook Marco Borsato pasten daar niet meer tussen. Om ook die een plekje te kunnen geven gingen we op zoek naar een alternatief. Dat hebben we nu met Onder aan de Berg.”

Marco Borsato
Headliner is Marco Borsato, die de organisatie overigens zelf benaderde. Hij was op zoek naar een festival waar hij kon optreden in het Oosten van het land. ,,En met de plannen die we al hadden kwam hij als geroepen.” zegt Satink. De artiest die normaal gesproken eerder in de Ziggo Dome en het theater te vinden is dan op een festival lijkt sinds een jaar besmet met het festivalvirus. ,,Na een te gekke festivalzomer kan ik eindelijk bekend maken dat de zomer van 2017 weer een prachtige gaat worden”, schrijft de zanger op zijn website. ,,Op een festival heerst altijd een uitbundige sfeer, een gevoel van saamhorigheid en bijna een vakantiestemming. Daar wil ik dolgraag weer deel van uitmaken.”

Dauwpop
Onder aan de Berg wordt op hetzelfde terrein gehouden waar een dag later Dauwpop losbarst. Toch wordt het compleet anders. En niet alleen qua naam. Satink: ,,Bij Onder aan de Berg hebben we maar vier acts, dus hebben we alleen de mainstage van Dauwpop nodig. De rest van het terrein wordt voor die avond afgesloten en ingericht met veel bijzondere horeca. ,,Je kunt overal een mandje met eten halen, met een biertje of een flesje wijn erbij.”

Doe Maar
Een dag later moet er niets meer te merken zijn van het feest van de vorige avond: diezelfde nacht nog wordt alles weer omgebouwd. Want Dauwpop moet worden zoals de bezoeker gewend is. Met dit jaar Doe Maar als een van de hoofd-acts. Ook een Nederlandse band, maar wel een die beter bij Dauwpop dan bij Onder aan de Berg past. ,,Doe Maar past in het rijtje met Kensington en Anouk, die we de afgelopen jaren ook gewoon voor Dauwpop boekten”, zegt Satink. ,,Een goede act, misschien een beetje mainstream, maar wel alternatief. Vergelijk het met Madness, die vorig jaar ons festival afsloten.”

Onder aan de Berg vindt plaats op woensdag 24 mei. Een dag later, met Hemelvaart, is Dauwpop.

Reggestreek