Volledig scherm
Hellendoorn is een kunstwerk rijker. Het object 'Levensader' staat in de binnentuin van het gemeentehuis. © Gemeente Hellendoorn

Nieuw kunstwerk voor Hellendoorn

NIJVERDAL - e gemeente Hellendoorn is een kunstwerk rijker. Het gaat om een ongeveer 3,5 meter hoog houten object, dat de Nijverdalse kunstenaar Theo Harmeling aan de gemeenschap heeft geschonken.

Het kunstvoorwerp krijgt een plekje in de binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur, waar al meerdere kunstvoorwerpen staan. De officiële overdracht van het beeld, getiteld 'Levensader' is vrijdagmiddag.

Het bewuste object stond enkele jaren bij galerie Hof der Wonderen aan de Piksenweg in de buurtschap Marle, waar het destijds is gemaakt uit een grote eik. De kunstenaar en zijn vrouw vonden dat meer mensen van het kunstwerk moesten kunnen genieten. Vandaar dat het nu is verplaatst naar de binnentuin.

Grotere versie

Voormalig galeriehouder Jan Verhoek herinnert zich nog goed dat Harmeling jaren geleden bij hem kwam met een veel kleinere versie van het bewuste beeld, dat was gemaakt uit een balk uit het huis van zijn broer. "Theo wilde hetzelfde beeld graag in het groot maken en daarvoor hadden wij bij de Hof der Wonderen voldoende ruimte. Bij de verbouwing van de boerderij Kloosterman aan de Oude Twentseweg werden destijds diverse oude eiken gekapt. Ik heb Harmeling gebeld dat hij daar langs kon rijden voor een mooi stuk eikenhout", vertelt Verhoek. Hij vindt het 'best jammer' dat het beeld naar het centrum van Nijverdal verhuist.

Reggestreek