Nieuwe ‘begraafplek’ in Nijverdal
NIJVERDAL - In Nijverdal komt een begraafplaats voor ‘natuurgericht begraven’. Op Het Kleine Blik zijn de graven niet zichtbaar, maar alleen te vinden via een gps-code.
Steeds vaker krijgen medewerkers van de gemeente Hellendoorn de de vraag of ‘natuurgericht begraven’ mogelijk is op de algemene begraafplaatsen in Hellendoorn en Nijverdal. Dat is nu niet het geval, maar dat gaat veranderen. ‘Natuurgericht begraven’ is iemand zodanig ter aarde bestellen, bijzetten of verstrooien dat de natuur en het milieu hierdoor zo min mogelijk worden beïnvloed.
Het Kleine Blik
De afgelopen tijd is gezocht naar een geschikt terrein op of in de buurt van de twee gemeentelijk begraafplaatsen. Op de begraafplaats in Hellendoorn (Ninaberlaan) is bijna geen ruimte meer en ook in de directe omgeving is geen geschikte kavel te vinden. Op de begraafplaats in Nijverdal (Meester Ponsteenlaan) is weliswaar nog volop vrije ruimte, maar het inrichten van een terrein voor natuurgericht begraven zou het landschappelijke ontwerp teveel aantasten. Ten noorden van de Laan van Moquette ligt echter een terreintje, dat hiervoor bij uitstek geschikt lijkt.
Het Kleine Blik was vroeger een weiland, maar kreeg de bestemming natuurgrond als compensatie voor de aanleg van de nieuwe begraafplaats in Nijverdal in 2012. Dit stuk grond is bedoeld als versterking van de ecologische verbinding tussen de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal. Het grenst aan het beheerdersgebouw van de begraafplaats, zodat gebruik kan worden gemaakt van al aanwezige faciliteiten als de parkeerplaats, het toilet en de informatiezuil.
De gemeente wil hier een kleine waterpoel en schrale bloemenweide aanleggen en enkele (fruit)bomen planten om de natuurwaarde van Het Kleine Blik te vergroten. Er komt geen afrastering om het terrein. Bij de entree komen twee houten banken en een informatiebord. Er zijn geen graf- of gedenktekens toegestaan en kransen, veldkeien en dergelijke zijn ook uit den boze. Elk graf krijgt een gps-code, zodat ze door de beheerder te traceren zijn. Het is de bedoeling dat hier ook in twee lagen kan worden begraven.
Natuurontwikkeling
Om verstoring van de natuur door het ruimen van een graf tegen te gaan, kunnen hier alleen mensen voor onbepaalde tijd ter aarde worden besteld. De gemeente brengt op Het Kleine Blik hetzelfde tarief in rekening als voor de begraafplaatsen (8.375 euro) om concurrentie te voorkomen. De beheerskosten van Het Kleine Blik zijn wel een stuk lager. Het geld dat overblijft wordt gebruikt voor het ontwikkelen van de natuur in het Reggedal of op landgoed Duivecate. Dat laatste is voor het IVN en de Milieuraad Hellendoorn een belangrijke reden om deze locatie te steunen.
Het college heeft ingestemd met een verdere uitwerking van de plannen, waarvoor onder meer een herziening van het bestemmingsplan nodig is. Naar verwachting kan eind 2018 voor het eerst natuurgericht worden begraven op Het Kleine Blik.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Joop uit Almelo is vijftig jaar steward en vooral supporter: ‘Heracles hoort er gewoon bij, ik kan het niet missen’
Almelo -
PREMIUM
Netbeheerders: Twentse plannen voor duurzame stroom onhaalbaar
De huidige plannen voor de opwekking van duurzame energie in Twente zijn niet haalbaar. Daarvoor waarschuwen de netbeheerders Enexis en Coteq. Gemeenten moeten werk maken van windmolens en zon op dak, in plaats van zonneparken.Rijssen -
PREMIUMLezerspanel
Hoe halen we jongeren weer terug naar de regio? ‘Maakt niet uit waar je hebt gestudeerd, Twente is gaaf!’
De regio moet zich veel actiever inspannen om Twentse jongeren terug te halen naar Twente nadat zij elders hun studie hebben afgerond. Met deze stelling is het nieuwe lezerspanel van De Twentsche Courant Tubantia aan de slag gegaan. Zo kijken onze panelleden tegen de kwestie aan.Almelo -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?
-
PREMIUMNieuwsupdate
Almelo en de kunst van rotzooi verkopen en bier rechtstreeks de klant ingieten
Almelo -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Met videojournaal
Gemist? Zorg voor labradoodle schiet regelmatig tekort & hoeveel betaal je voor een drankje op een Twents terras?
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben de belangrijkste nieuwsfeiten voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van vrijdag 2 juni.Rijssen