Volledig scherm
Wethouder Joosten en burgemeester Raven onthullen het bord bij de begraafplaats. © Gemeente Hellendoorn

Nijverdal heeft rustplaats in natuur: hier kun je straks begraven worden

NIJVERDAL - Nijverdal heeft z’n natuurbegraafplaats. De locatie, met ruimte voor 120 mensen, is nu helemaal klaar. Vanaf 17 december kunnen mensen er begraven worden.

Milieuvriendelijk en zonder herinnerings- of herkenningstekens begraven worden; daarin moet natuurbegraafplaats het Kleine Blik voorzien. Burgemeester Anneke Raven en wethouder Willem Joosten openden die deze week door het onthullen van een informatiebordje. 

De nieuwe begraafplaats ligt naast de bestaande begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan in Nijverdal. Het terrein van ruim één hectare groot wordt van de bestaande begraafplaats gescheiden door de Laan van Moquette. Het maakt deel uit van een gebied met de bestemming natuurontwikkeling en dat blijft zo. Begraven geldt hier als een nevenfunctie en is mede daarom aan strenge regels gebonden.

120 plekken

Door ruime verkaveling en de bepaling dat niet onder de kronen van de bomen mag worden begraven, blijft ruimte over voor een kleine 120 mensen. Daarmee verwacht de gemeente Hellendoorn voor de komende jaren ruimschoots te voldoen aan een nieuwe, maatschappelijke behoefte.

Bij begrafenissen en ook voor het onderhoud kan gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan. Het door oude en nieuwe bomen omzoomde terrein is ingezaaid met een kruidenmengsel, waardoor een gevarieerd en bloemrijk weiland ontstaat. Dieren als de das en de ree voelen zich daarin thuis. In het terrein zijn, door te maaien, diverse wandelpaden gecreëerd.

Niet de primeur

Het Kleine Blik is niet de eerste natuurbegraafplaats in Twente. Zo is er één in Bentelo. Verder heeft Stichting Hervormde Begraafplaats Haaksbergen op haar kerkhof aan de Buurserstraat een stukje ongerept bos ingericht als natuurbegraafplaats.

  1. Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studentenvereniging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers
    PREMIUM

    Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studenten­ver­e­ni­ging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers

    NIJVERDAL/ZWOLLE - Studentenverenigingen genoeg in Zwolle, maar eentje die zich vooral richt op mbo’ers was er tot nu toe niet. Evenmin een club die mikt op studenten in de creatieve sector. Bij de nieuwe studentenvereniging COS komen die twee dingen samen. Nijverdaller Wouter Wolfkamp (23), oud-student van de creatieve vakschool Cibap, is voorzitter van de kersverse club.

Reggestreek