Roy Scholten heeft twee jaar geleden een bedrijfsongeval gehad en daarbij een dwarslaesie opgelopen.
Volledig scherm
Roy Scholten heeft twee jaar geleden een bedrijfsongeval gehad en daarbij een dwarslaesie opgelopen. © Lars Smook

Nijverdaller Roy Scholten is donaties kwijt van gehackte crowdfundingsite

NIJVERDAL – Is Roy Scholten zijn geld kwijt of komt het nog goed? De Nijverdaller durft er nog niet aan te denken. Via crowfundingsplatform Dream or Donate hadden zeker 600 donateurs ruim 20.000 euro bij elkaar gebracht.

De donaties waren bestemd voor Roys droom: therapie in Zwitserland die hem het gevoel in zijn benen moet terug geven. Maar de website van Dream or Donate is in rook opgegaan en de eigenaar, Robert-Jan Mastenbroek, zegt dat het geld er niet is. En ook nooit is geweest.

De afgelopen maanden kwamen honderden mensen in actie om Scholtens experimentele behandeling mogelijk te maken. Hij zit in een rolstoel sinds hij verlamd raakte bij een bedrijfsongeval. Via onder meer sponsorzwemmen, een benefietconcert en een voetbalwedstrijd werd geld ingezameld. Gelukkig staat het grootste deel daarvan, ruim 47.000 euro, op een eigen rekening van Scholten. Maar individuele donaties werden gedaan via het crowdfundplatform.

Hoe verder?

Scholten had daar alle vertrouwen in: er werd tenslotte altijd keurig uitbetaald. Maar toen hij zelf voor de bouwvakantie zijn geld opvroeg kreeg hij te horen dat dat even zou duren. Toen betaling uitbleef stuurde hij een berichtje. „Toen vertelde die man dat hij gehackt was. Er zouden donaties op de site zijn gemeld die nooit waren binnengekomen. Dus kon hij niet uitbetalen. Hij zou het verder uitzoeken. Daarna hoorde ik niks meer.”

Scholten weet niet hoe het nu verder gaat. Hij heeft de politie en zijn advocaat ingeschakeld. „Die man zei dat hij desnoods zijn huis zou verkopen om iedereen terug te betalen. Ik wacht dus maar even af.”

Onrust

Onder gebruikers van het crowdfundingsplatform Dream or Donate is grote onrust ontstaan nu het bedrijf plotseling opgeheven is en zowel de doneerwebsite als de Facebookpagina uit de lucht zijn. Zij vrezen dat ze hun geld kwijt zijn. Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn website gehackt is en dat de hackers ingezamelde bedragen hebben verhoogd zodat een verkeerd beeld is ontstaan van de ingezamelde bedragen. Op andere vragen wil hij geen antwoord geven. Hij zegt alleen: ,,Het komt goed, iedereen krijgt zijn geld terug.”

Reggestreek