Volledig scherm
Gerard van Leussen is drie keer per week te vinden in zwembad het Ravijn waar hij traint. © Emiel Muijderman

Nijverdaller zwemt bij Europese Transplantatie en Dialyse Spelen in Finland

NIJVERDAL - Nierpatient Gerard van Leussen uit Nijverdal neemt op het onderdeel zwemmen deel aan de European Transplant and Dialysis Sport Championships die van 10 tot en met 17 juli plaatsvinden in Vantaa, Finland.

Van Leussen leeft 32 jaar en tien dagen met een donornier, van een Oostenrijker. Die krijgt hij in 1983. De Nijverdaller is dan drie jaar aan de nierdialyse nadat op zijn zeventiende de diagnose hyperoxalury (stofwisselingziekte) wordt gesteld die met name zijn nier treft. "Met een nieuwe nier verandert er veel in je leven, je kunt weer volledig werken, je bent weer vrij", vertelt Gerard. "Maar ik moet ook uitkijken dat mijn lichaam het nieuwe orgaan niet afstoot en daarvoor moet ik zware medicijnen als prednison slikken. Met alle bijwerkingen vandien. Ik zit er al 35 jaar aan vast."

Nadat hij in 1987, 1989, 1991 en 2013 deelneemt aan de World Transplant Games, heeft Gerard een nieuwe uitdaging gevonden. Omdat zijn donornier nauwelijks meer functioneert, en hij weer moet dialyseren mag hij niet meer meedoen met de World Transplant Games volgend jaar.

"Het glas is bij mij altijd halfvol. Ik voel me goed'', zegt Van Leussen. ''Ik vind het belangrijk te laten zien dat hoezeer je ook in de put zit, je er weer uit kan komen door positief te blijven en er voor te gaan. Toen ik van de dialyse games hoorde, begon het vlammetje weer te branden. We gaan met zes sporters naar Finland en ik ben gebombardeerd tot teammanager."

De Nijverdaller houdt een dagboek bij op Facebook

gerardvanleussen@yahoo.com

Reggestreek