Volledig scherm
Martine Otter uit Nijverdal ging op Facebook op zoek naar een nieuwe nier voor haar vriendin Natasja. © Lenneke Lingmont

Nijverdalse Martine vindt donornier voor vriendin

NIJVERDAL - Toen haar vriendin Natasja Gubler uit Dalfsen te horen kreeg dat ze een nieuwe nier nodig had, kwam Martine Otter uit Nijverdal in actie. Ze zocht de publiciteit via Facebook en vond binnen zes weken een donornier voor haar vriendin.

Vriendschap. Martine Otter uit Nijverdal hecht veel waarde aan dat woord. Het betekent voor haar altijd klaar staan voor elkaar, dag en nacht, in goede en slechte tijden. Maar ook meeleven en zelfs mee lijden.Zeker toen vriendin Natasja Gubler (43) uit Dalfsen enkele maanden geleden tijdens een controlebezoek van de arts te horen kreeg dat het functioneren van haar nieren dermate achteruit was gegaan, dat ze eigenlijk binnen een jaar een nieuwe nier moest hebben om 'het te redden'. Martine: "Echt een geweldige klap! Ik wilde helpen, moest iets voor haar doen, maar wist niet zo goed wat en hoe."

Oproep
Tijdens de zomervakantie ontstond op de camping in Ommen het idee de publiciteit te zoeken en op Facebook een oproepje te plaatsen. Op 25 augustus schreef Martine op haar eigen pagina: "Sommige mensen zullen het waarschijnlijk direct beamen. Het ene moment gaat alles goed in je leven en kun je alles ondernemen. Het andere moment staat je leven ineens op de kop en wordt het ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Dat is de situatie, waar een hele goede vriendin van mij nu in zit. Ze heeft dringend een nieuwe nier nodig."

Ze had nooit verwacht dat de oproep binnen zes weken een donornier opleverde.

Reggestreek