Volledig scherm
De zaterdagmarkt is uitgebreid in de richting van het centrum van Nijverdal om een verbinding te maken met de reguliere winkels. © Han Haveman

Nijverdalse zaterdagmarkt hoort bij top van Nederland

NIJVERDAL - Den Haag, Dinxperlo en Bergen zijn uitgeroepen tot de beste markten van Nederland 2018 in respectievelijk de categorieën grote, middelgrote en kleine markten. Nijverdal eindigde als tweede in de categorie middelgrote markt.

 De prijzen werden dinsdagmiddag in Preston Palace in Almelo uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). 

Apetrots 

Volledig scherm
Marktmeester Martin Wippert en voorzitter Jaco Zwaan van de Nijverdalse marktkooplieden (middenin) zijn trots op het behalen van de tweede prijs in de categorie middelgrote markt. © Han Haveman

 „Het is jammer dat we niet hebben gewonnen, maar teleurgesteld zijn we zeker niet.  We zijn juist apetrots dat de zaterdagmarkt in Nijverdal voor 't eerst in haar bestaan door de CVAH is genomineerd voor deze prijs. Dat betekent dat onze markt bij de beste markten van ons land hoort, al zijn we nu niet de beste”, zegt voorzitter Jaco Zwaan van de Nijverdalse marktkooplui.

 Hij vervolgt:  „Binnenkort krijgen we een uitgebreid juryrapport met alle sterke en zwakke kanten van onze markt. Daarmee kunnen we uiteraard ons voordeel doen en de verbeterpunten gaan we zeker met de gemeente Hellendoorn bespreken. Het is altijd een goede zaak dat met een onafhankelijke blik naar onze markt wordt gekeken. Het blijft de gezelligste zaterdag.”

‘Markt is super’

 De prijsuitreiking in Preston Palace werd gepresenteerd door entertainer Jörgen Raymann, die meermaals opmerkte: „Een supermarkt is goed, maar de markt is super.”  Voordat de eerste enveloppe met de naam van de prijswinnaar onder luid trommelgeroffel werd geopend grapte Raymann: „De enveloppe is dicht geplakt, dus fraude is niet mogelijk. Dan had u maar geen Surinaamse presentator moeten vragen.”

 Een woordvoerster van de jury noemde de marketing veruit het sterkste punt van de zaterdagmarkt in Nijverdal en riep alle andere finalisten om dit voorbeeld te volgen. Volgens haar is het de grootste uitdaging voor de marktkooplieden om aansluiting te vinden bij de middenstanders in een plaats, om elkaar te versterken en samen te zorgen voor een aantrekkelijk koopcentrum waar het plezierig is langere tijd te verblijven. In Nijverdal vormde dat enkele jaren geleden juist de aanleiding om de markt deels te verplaatsten naar de Willem Alexanderstraat tot aan de ingang van het Huis voor Cultuur en Bestuur. 

Volledig scherm
De zaterdagmarkt in Nijverdal heeft zo'n 40 kramen en trekt een vast publiek. © Han Haveman

Reggestreek