Volledig scherm
Marius Hardeman redde een vrouw die met haar busje in een vijver bij Nijverdal was gereden. © Carlo ter Ellen DTCT

Onderscheiding voor heldendaad in Nijverdal

HELLENDOORN - Marius Hardeman (24) heeft maandag uit handen van burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons gekregen. Een uitzonderlijke onderscheiding voor een uitzonderlijke daad.

Op vrijdagmorgen 2 februari raakte op de N35 ter hoogte van de kruising met de burgemeester H. Boersingel in Nijverdal een auto met bestuurder te water en zonk tot aan het dak in de vijver. Marius Hardeman redde haar met gevaar voor eigen leven.

Bevrijden

Hardeman - inmiddels woonachtig in Zwolle, maar toen nog inwoner van Lemelerveld- zag het gebeuren en aarzelde geen moment. Hij zwom naar de auto maar slaagde er niet in de ruit van de cabine in te slaan. Hij zwom terug en kreeg van een omstander een steenbeitel, waarmee hij de bestuurder wel kon bevrijden. Vervolgens bracht hij haar naar de oever.

Ziekenhuis

Zowel slachtoffer als redder werden met lichte onderkoelingsverschijnselen door de inmiddels gearriveerde hulpdiensten voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Later die dag konden ze naar huis.

Gevaar

Bij de uitreiking van de onderscheiding werd Hardeman geprezen. „Hij heeft met gevaar voor eigen leven levensreddende handelingen verricht. Door zijn doortastend optreden is de bestuurster van de verdrinkingsdood gered. Met dit heldhaftig optreden heeft Hardeman zich op een buitengewone manier ingezet voor zijn medemens. Zijn optreden is een voorbeeld van menslievend hulpbetoon waarbij sprake is van moed, beleid en zelfopoffering. En precies daarvoor wordt de erepenning toegekend."

Reggestreek