Volledig scherm
Jaëma bespeelt regelmatig de piano, die na de verbouwing op de gang staat. Klasgenoot Samira kijkt toe. © Lenneke Lingmont

Onderwijs 't Heem Nijverdal beter tot z'n recht na verbouwing

NIJVERDAL - Openbare daltonschool 't Heem kan weer een hele tijd vooruit met het gebouw aan de Schubertstraat nu de grote verbouwing achter de rug is.


Afgelopen zomer is het uit de jaren 60 daterende schoolgebouw grondig gerenoveerd. De oude school is helemaal gestript en de vloeren werden vervangen. Er is een multifunctionele hal gevormd en in de gang is ook meer ruimte gekomen. De ruimten sluiten nu beter aan op de onderwijsmethoden. En die zijn niet hetzelfde als op een ‘traditionele’ school.

Eigenlijk gaat het er volgens directeur Erwin Vos niet om wat de kinderen leren, maar hóe ze het leren. „Vroeger moesten we rijtjes in ons hoofd stampen”, zegt hij. „Nu kijken we per kind hoe het zich de stof het beste eigen kan maken.

Maar haast nog belangrijker dan het leren op zich is het klaarstomen van de kinderen voor de ‘echte’ maatschappij. „De sociaal-emotionele ontwikkeling vinden we belangrijk. Hoe gaan we met elkaar om? We laten de leerlingen zien dat onze samenleving bestaat uit allerlei verschillende mensen. We hebben een jongere met een Wajong-uitkering aan het werk, maar er is ook een Syrische vader vrijwilliger. Hij wil de taal leren. En in de onderbouw hebben we hulp van een moslima. We werken bovendien samen met De Welle en met Aveleijn. Binnenkort gaan we met de leerlingen naar onze nieuwe buren: de bewoners van het Prins Claushuis. Daar gaan we samen koken.”

Volledig scherm
Maud (links) en Meike werken allebei aan een masker. „We mogen nu vaker buiten de klas werken en het is hier lekker rustig.” © Lenneke Lingmont
Volledig scherm
Stan uit groep 8 werkt in alle rust aan zijn VOC-schip. © Lenneke Lingmont

Reggestreek