Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek naar tekenziekte na virus op Sallandse Heuvelrug

HELLENDOORN - De Universiteit van Wageningen gaat onderzoeken hoe wijdverbreid de tekenziekte TBE is. Daarvoor worden bloedmonsters van schapen genomen. Vorige maand bleek dat reeën op de Sallandse Heuvelrug met het virus zijn besmet. Bij mensen kan het virus hersenvliesontsteking veroorzaken. Het onderzoek moet in oktober zijn afgerond.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Aanleiding is een geval van hersenvliesonsteking in Utrecht, vorige maand. De patiënt kreeg de ziekte door een tekenbeet.

Dat teken drager kunnen zijn van het virus, is al langer bekend. Tot nu toe kwam de besmetting echter alleen voor in Duitsland, Midden- en Oost-Europa. Het RIVM wil met het onderzoek te weten komen, hoe wijdverbreid het virus in Nederland is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Centraal Veterinair Instituut, samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren. In eerste instantie richt het zich op schapen in de Achterhoek. "We zouden ook bloed kunnen afnemen bij afgeschoten reeën, maar dat is lastig, omdat het geen jachtseizoen is", aldus onderzoeker Wim van der Poel. De kans voor mensen om in Nederland TBE op te lopen is volgens het RIVM erg klein.

Reggestreek