Volledig scherm
Mirjam Jannink en haar vriend Ruben Tulling © Emiel Muijderman

Ongeneeslijk zieke Mirjam (29) uit Nijverdal werkt bucketlist af dankzij crowdfunding

NIJVERDAL - Mirjam Jannink (29) uit Nijverdal krijgt het slechtst mogelijke nieuws te horen: de kanker is terug en ze is niet meer te genezen. Haar naasten komen in actie om haar laatste wensen in vervulling te laten gaan.

Het is met geen pen te beschrijven wat de 29-jarige Mirjam en haar vriend Ruben (31) moeten doormaken. Na een jaar vechten om weer energie en conditie te krijgen, om weer de oude te worden, krijgt Mirjam op 18 december het vernietigende bericht dat zij niet meer beter kan worden. Juist op het moment dat ze, samen met haar vriend Ruben, weer plannen maakt voor de toekomst. Hun wereld stort in.

Baarmoederhalskanker

In augustus 2016 wordt baarmoederhalskanker vastgesteld bij de Nijverdalse die is geboren en opgegroeid in Hellendoorn. De zorgeloze toekomst van haar en haar grote liefde Ruben is in een klap weg en hun kinderwens komt in gevaar. "We hebben een spoed-ivf-traject in gang gezet. De embryo's zijn ingevroren. Het was de enige mogelijkheid om met hulp van een draagmoeder in de toekomst biologische kinderen te krijgen."

Daarna wordt Mirjam bestraald en uit voorzorg worden lymfeklieren weggehaald en volgt chemotherapie. Het is zwaar, maar het stel gaat vol goede moed het nieuwe jaar (2017) in. Een jaar waarin de sportieve Mirjam keihard werkt aan haar conditie. "Ik sportte veel maar na de behandeling had ik weinig energie. Ik probeerde weer te wandelen en te genieten van de natuur. Probeerde het hardlopen weer op te pakken maar dat was moeilijk. Zelfs het huishouden lukte niet."

Therapie

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

In november begint de Nijverdalse met therapie bij revalidatiecentrum Roessingh in Enschede waar ze leert haar grenzen te bewaken. Twee halve dagen in de week, waarbij ze ook lotgenoten ontmoet. "Anderen waren ook nog moe, hoorde ik daar. Ik leerde hoe ik mijn energie het beste kon verdelen."

Maar dan krijgt Mirjam last van haar been. "Ik dacht dat het van het trainen kwam, maar het ging maar niet over. Er moest toch een scan worden gemaakt... en het was niet goed. Dat nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ze vonden drie plekjes met uitzaaiingen. Er is niets meer aan te doen. Ik kan alleen nog een behandeling krijgen om langer te leven, maar niemand kan mij zeggen hoe het nu verdergaat."

Reizen

Quote

Ik merk dat iedereen in mijn omgeving er door is geraakt, ook omdat ze vaak een naaste hebben verloren aan de ziekte

Mirjam

Wat Mirjam wel weet: ze wil nog zo lang mogelijk leuke dingen doen. Zoals op reis gaan, want daar houdt ze van. "Mensen willen graag iets voor me doen, maar vaak kunnen ze niets doen. Ik merk dat iedereen in mijn omgeving er door is geraakt, ook omdat ze vaak een naaste hebben verloren aan de ziekte."

Een vriendin komt op het idee van een crowdfundingactie. Samen met een nichtje, schoonmoeder, schoonzus, broer en Ruben wordt een pagina gemaakt waar mensen geld kunnen doneren voor het in vervulling laten gaan van de wensen op de bucketlist van Mirjam.

10.000 euro

Quote

Je kunt een aantal weken de boel opzij zetten, maar dan kom je weer in de werkelijk­heid en die is keihard

Ruben, vriend van Mirjam

Tot hun grote verbazing staat de teller inmiddels ruim boven de 10.000 euro. "Dat is heel bijzonder. Het is heel erg mooi dat er zoveel liefdadigheid is, ook van onbekenden. Dat is hartverwarmend", zegt Mirjam.

Een bedrijf met een luchtballon heeft al aangeboden dat ze daarin mee mag, aangezien een ballonvaart ook op haar lijstje staat. Maar bovenaan staat een reis naar Nieuw-Zeeland die mede dankzij de vele giften al zeer binnenkort kan plaatsvinden.

Nieuw-Zeeland

Binnenkort vertrekt het stel voor een reis van zes weken, waarbij ze met een camper door het land trekken. De reis zal mooi worden en tegelijkertijd verdrietig en zwaar, voorziet Mirjam. "Het is heel dubbel. Het zal mijn laatste grote reis zijn. Ik kan enorm opzien tegen de terugweg. We zijn pas naar Noorwegen geweest en dat was toen ook echt een shitmoment, heel deprimerend."

Ruben: "Je kunt een aantal weken de boel opzij zetten, maar dan kom je weer in de werkelijkheid en die is keihard."

Mirjam: "De behandeling en ziekenhuisbezoeken komen weer en ik weet nu dat dat niet leuk is. Ik zie tegen de behandeling op, omdat ik er zieker van word. Bang om dood te gaan ben ik niet. Voor mij is het besef heel zwaar dat mensen zonder mij verder moeten." Ze pakt de hand van Ruben en het is stil.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Reggestreek