Volledig scherm
De OR neemt stelling tegen de dreigende ontvlechting van Soweco en probeerde deze week onder meer de Hellendoornse politiek van haar gelijk te overtuigen. © Emiel Muijderman

‘Ontbinding Soweco is een rampscenario’

NIJVERDAL - Woordvoerster Miriam Doeschot van de ondernemingsraad van Soweco had deze week een duidelijke boodschap voor de leden van de commissie Algemeen Bestuurlijk Zaken en Middelen:  Het voornemen van de zes deelnemende gemeenten om deze gemeenschappelijke regeling te ontbinden is een ‘rampscenario’. 

Er is nu weliswaar nog sprake van een ‘voorkeursscenario’ en een onderzoek naar de gevolgen daarvan, maar daar heeft de OR weinig vertrouwen in. Doeschot: „Laat u goed informeren over de effecten en consequenties van dit voorkeursscenario en kijk ook naar alternatieven.”

Winstgevend

De alom heersende gedachte dat het nieuwe werkbedrijf (‘de NV’) zijn eigen broek niet kan ophouden en grotendeels afhankelijk is en zal blijven van opdrachten van de zes deelnemende gemeenten werd door Doeschot aan de hand van harde cijfers onderuit gehaald. Soweco maakt winst en meer dan de helft van de omzet komt uit opdrachten uit de markt.

De OR denkt dat niet de afzonderlijke gemeenten, maar Soweco met zijn expertise, kennis en infrastructuur het verschil kan maken voor de kwetsbare groep die nu op het sociale werkbedrijf is aangewezen.  

Onrust

In de commissie ABZM was forse kritiek op de manier, waarop deze boodschap naar buiten was gekomen. Dat zorgde voor enorm veel onrust bij de direct betrokkenen. De Hellendoornse politiek wil een gedegen vervolgonderzoek, waarin de belangen van de Soweco-medewerkers voorop staan. Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis was het daarmee eens en benadrukte dat voor deze mensen  loon- en baangarantie geldt

Ze wil op korte termijn overleggen met lokale ondernemers om ervoor te zorgen dat mensen die via Soweco in Hellendoorn werken ook in de toekomst in deze gemeente kunnen blijven werken.

Reggestreek