Volledig scherm
Sportieve activiteiten op zondag in het centrum van Nijverdal, zoals hier de Strongmanrun, zijn de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging een doorn in het oog. © Bert Kamp

Oproep aan raad Hellendoorn: ‘Stop uitholling van Gods heilig gebod’

NIJVERDAL - De Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging wil ook met de Hellendoornse politiek in gesprek over het respecteren van de zondagsrust.  

De brief aan de gemeenteraad lijkt echter een beetje op mosterd na de maaltijd, want in juli is immers besloten tot de verdere uitbreiding van het aantal koopzondagen in deze gemeente.

 De raad heeft ingestemd met een verdubbeling van het aantal koopzondagen van maximaal vier naar acht per jaar.  Een koopzondag moet worden gecombineerd met een groot publieksevenement in het centrum. Winkeliers mogen de deuren van 12.00 tot 18.00 uur openen voor het publiek om een mogelijke verstoring van het kerkbezoek te voorkomen. Voor de supermarkten geldt bovendien dat ze ook nog op twaalf andere zondagen geopend mogen zijn.

‘Ontheiliging’

Dit wordt ‘bijzonder betreurd' door deze landelijke vereniging, die in haar brief concludeert dat ‘er steeds minder respect is voor de tien geboden van de heer’. De briefschrijvers vinden dat de zondag wordt ‘ontheiligd’ door sport, amusement en andere activiteiten zoals de koopzondag. De vereniging roept de politiek dringend op geen medewerking meer te verlenen aan ‘de verdere uitholling van Gods heilig gebod’. De vereniging lijkt daarmee echter een roepende in de woestijn te zijn... 

Reggestreek