Geparkeerde auto's op de Sallandse Heuvelrug.
Volledig scherm
Geparkeerde auto's op de Sallandse Heuvelrug. © Gemeente Hellendoorn

Oproep: kom niet meer met auto naar de Sallandse Heuvelrug, maar lopend of fietsend

NIJVERDAL - Staatsbosbeheer en gemeentes roepen Op: kom niet met de auto, maar met de fiets en lopend naar de Sallandse Heuvelrug. 

Bezoekers van het Nationaal Park parkeren te dicht op elkaar, clusteren op de parkeerplaatsen en parkeren soms pardoes voor een slagboom, waardoor ze de toegang van een hulpdienst belemmeren.  Op de Sallandse Heuvelrug houdt niet iedereen de veiligheidsmaatregelen om coronabesmetting te voorkomen in acht. Dus roepen de gemeentes Hellendoorn, Rijssen-Holten en Staatsbosbeheer op: kom met de fiets of lopend, niet meer met de auto. 

Drukke zondag

De drukte op de Sallandse Heuvelrug is met dit mooie weer in het coronatijdperk nu elke dag te vergelijken met die van een drukke zondag, zegt boswachter Kees Jan Westra. In de natuur valt de drukte nog mee, zegt hij, dus daar is het niet verschrikkelijk lastig om de maatregelen in acht te houden en anderhalve meter afstand te houden. 

,,We zien de drukte vooral op de hoofdpunten, zoals de parkeerplaatsen en de gebieden rond ongeveer een kilometer van de parkeerplaatsen. Ook willen sommige mensen mogelijk niet meer op de parkeerplaats staan, waardoor ze onterecht op de weg parkeren en daardoor soms de toegang blokkeren. Mensen blijven vaak ook een beetje rond de parkeerplaatsen hangen.” 

Dicht bij huis

Met deze oproep moeten dus vooral de parkeerplaatsen wat rustiger worden, zegt Westra. Wie naar de Sallandse Heuvelrug wil komen, moet vooral rustige plekken opzoeken, raadt hij aan. Als extra advies heeft hij: als je de natuur wil opzoeken, zoek dan natuur in je omgeving op. ,,Normaal gesproken is iedereen natuurlijk van harte welkom, maar ik sprak deze week ook mensen uit Apeldoorn. Dan denk ik: nu even niet, zeker met de Veluwe vlakbij.” 

Speelbos

Ook het Speelbos en het Kabouterpad, traditioneel populair onder gezinnen met kinderen, zijn extra druk. Westra: ,,Daar hebben we ook wel een beetje onze zorgen over. Natuurlijk willen kinderen ook naar buiten en ik snap ouders die met hun kinderen naar buiten willen ook heel goed, maar misschien moeten we daar ook gewoon even mee wachten.”

Boswachters zullen extra zichtbaar zijn. Westra: ,, Het zijn gekke tijden, maar we kunnen de drukte nog aan. We proberen mensen  vooral aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Meestal houden mensen zich daar goed aan.”

Reggestreek