Volledig scherm
De Oudijzergroep Haarle is de nieuwe 'Held van Hellendoorn'. © Bert Kamp

Oudijzergroep Haarle 'Held van Hellendoorn'

HELLENDOORN - De Oudijzergroep Haarle is donderdagavond door milieuwethouder Jelle Beintema uitgeroepen tot de nieuwe ‘Held van Hellendoorn’. Deze vorig jaar voor het eerst uitgereikte prijs is bestemd voor inwoners of initiatieven uit de gemeente op het terrein van duurzaamheid. 

Behalve deze inzamelaars van oud ijzer waren ook Anne Piksen en Jeanette Jansen uit Hulsen voor deze prijs genomineerd. De winnaars  kregen een boom, die ze zelf ergens in de gemeente mogen planten.

Kritiek

Piksen reageerde kritisch op de einduitslag van deze verkiezing, waarvoor mensen via internet een stem konden uitbrengen. Volgens hem stond het resultaat van die stemming al bij voorbaat vast en heeft een individu nauwelijks kans als hij of zij het tegen een groep van zo’n dertig personen moet opnemen, die allemaal hun eigen netwerkje hebben. „Het zou beter zijn om twee categorieën in het leven te roepen bij deze verkiezing, dus  aparte prijzen voor individuen en groepen”,  zegt Piksen.

 De Hulsenaar vindt bovendien dat de gemeente Hellendoorn beter moet kijken naar de mate van duurzaamheid van de aanmeldingen. Piksen is zelf meerdere dagen per week in en rondom Hulsen in de weer om zwerfvuil op te ruimen en vindt dat heel iets anders dan het ophalen van oud ijzer bij boeren in Haarle, die zelf hun niet meer gebruikte spullen apart houden.

Platform

 Wethouder Beintema maakte gisteravond bekend dat een Platform Duurzaamheid Hellendoorn in oprichting is, dat zich vanaf 1 januari gaat bezighouden met het bevorderen van duurzame initiatieven. Het organiseren van ’t Duurzaamheidscafé gisteravond met sprekers over water, fair trade, duurzaam bouwen en energie was de eerste activiteit van deze nieuwe werkgroep.

  1. Wandelen voor Water in gemeente Hellendoorn: 2.700 euro

    Wandelen voor Water in gemeente Hellen­doorn: 2.700 euro

    NIJVERDAL - De 72 leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen De Marliaantjes (Marle) en De Meander en De Wingerd uit Nijverdal hebben vorige week tijdens het landelijke evenement Wandelen voor Water 1.800 euro bij elkaar gelopen voor het Nigeria-project van de Stichting ZOA. De opbrengst is door hulporganisatie Aqua for All nog eens met 50 procent verhoogd, zodat het eindbedrag van de actie in de gemeente Hellendoorn uitkomt op 2.700 euro.

Reggestreek