Parkeren in Henri Dunant in Nijverdal wordt flink duurder

De tarieven voor de ondergrondse parkeergarage Henri Dunant in het centrum van Nijverdal gaan fors omhoog. Maar de Hellendoornse politiek vond het nog niet ver genoeg gaan en scherpte het voorstel op twee punten nog verder aan.

Volledig scherm
De parkeertarieven in de ondergrondse parkeergarage Nieuw Dunant in Nijverdal gaan flink omhoog. © Lenneke Lingmont

NIJVERDAL -  Automobilisten moeten straks dieper in de buidel tasten als ze een plek willen in de parkeergarage midden in het winkelhart. De Hellendoornse gemeenteraad is deze week unaniem akkoord gegaan met een verhoging van het uurtarief van 1 naar 1,25 euro. Dagkaarten worden de helft duurder (7,50 euro) en ook de kosten voor abonnementen gaan 50 procent omhoog. Voor een week- en werkdagabonnement moet dan 180 en 120 euro worden betaald. Dat was respectievelijk 120 en 80 euro.

Parkeertijden

Ook de tijden dat moet worden betaald voor het parkeren in Henri Dunant worden flink uitgebreid. Het college stelde voor dat zeven dagen per week van 9.00- tot 19.00 uur in de parkeergarage worden betaald. Maar dat vond de gemeenteraad nog niet ver genoeg gaan. Een door de ChristenUnie ingediend amendement werd door een ruime meerderheid aangenomen. Hierdoor moet straks dagelijks van 9.00 tot 21.00 uur worden betaald in Henri Dunant. Het CDA stemde als enige partij tegen. Voor de christen-democraten was een verlenging van het betaald parkeren op de koopavond (donderdag) tot 21.00 uur meer dan voldoende. Diverse partijen merkten op dat er ‘s avonds meer dan voldoende plekken in het centrum van Nijverdal zijn, waar gratis kan worden geparkeerd.

Laadpalen

Lokaal Hellendoorn trok een aangekondigd amendement over de laadpalen voor elektrische/hybride auto's in de parkeergarage in, nadat wethouder Willem Joosten had aangeven dat het aantal laadpalen wordt uitgebreid en in het vervolg ook moet worden betaald voor het gebruik hiervan. Het tarief voor het laden moet ‘minimaal kostendekkend’ zijn. De extra opbrengsten van al deze maatregelen worden gebruikt voor het dichten van de miljoenentekorten in het gemeentelijk huishoudboekje. 

Reggestreek