Volledig scherm
Archieffoto © Lenneke Lingmont

Parkstatus blijft voor Sallandse Heuvelrug

NIJVERDAL - De gemeenten Hellendoorn en Rijssen/Holten blijven vasthouden aan de status Nationaal Park voor de Sallandse Heuvelrug. De provincie Overijssel besloot woensdagavond de verantwoordelijkheid en financiering van de twee Nationale Parken (Sallandse Heuvelrug en Wieden/Weerribben) volledig te stoppen. 

De provincie ziet het ondersteunen van de parken niet langer als haar taak. Die werd haar enkele jaren geleden toebedeeld door toenmalig staatssecretaris Henk Bleker, die drastisch het mes zette in het rijksnatuurbeleid. Nu schuift de provincie op haar beurt de verantwoordelijkheid door naar gemeenten.

Uitstraling
„Wij willen het predicaat graag behouden, want het heeft een grote uitstraling”, zegt burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn. Samen met Rijssen/Holten wordt een nieuw plan gemaakt voor de Heuvelrug.

Bezorgd
Gastheer Arend Spijker van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug is zeer bezorgd over het besluit van de provincie. „Nu vindt er onder leiding van de provincie regelmatig overleg plaats tussen de eigenaren van het nationaal park, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Dat dreigt te verdwijnen en daarmee ook een gezamenlijk beleid ten aanzien van het natuurbeheer in het gebied. Dat zou heel jammer zijn.”

Duizend hectare
De Sallandse Heuvelrug is een van de twintig nationale parken in Nederland. Dit zijn aaneengesloten natuurgebieden met een minimale oppervlakte van duizend hectare. Het gebied, eigendom van natuurorganisaties en particulieren, omvat een van de grootste struikheidegebieden van West- Europa.

Reggestreek