Volledig scherm
Plaatselijk Belang Haarle eist de plaatsing van verkeerslichten op de kruising N35/Stationsweg bij Haarle. © Frans Nikkels

PB Haarle eist verkeerslichten op kruising N35

HAARLE - Plaatselijk Belang (PB) Haarle vindt dat op korte termijn verkeerslichten moeten worden geplaatst op de kruising N35/Stationsweg bij Haarle. Dat schrijft het PB-bestuur in een brandbrief aan Overijssels gedeputeerde Bert Boerman.  

De brief is een reactie op het feit dat de door PB Haarle en gemeente Hellendoorn voorgestelde aanpassingen op twee kruisingen zijn geschrapt, omdat ze te duur zijn. Provincie en gemeente nemen het tracé van de N35 tussen de Salland-Twente Tunnel in Nijverdal en de gemeentegrens met Raalte weliswaar opnieuw onder de loep, maar het is volstrekt onduidelijk wat uit dat onderzoek komt. De enige echte oplossing voor de verkeersproblemen bij Haarle lijkt de verbreding van de N35 tot een autoweg met vier rijstroken, maar dat gaat niet voor 2030 gebeuren.

Geen uitstel meer

PB Haarle is het praten, onderzoeken en steeds opnieuw uitstellen meer dan beu. Het vindt dat niet langer mag worden gewacht met een concrete noodmaatregel om het oversteken van de steeds drukker wordende rijksweg veiliger te maken, met name voor de kinderen op weg van en naar school en de sportclubs, „Gezien de dagelijkse gevaren bestaat een grote urgentie om dit jaar tot een acceptabele oplossing te komen. Wij doen een publieke oproep voor een zo spoedig mogelijke realisatie van een effectieve en relatief goedkope maatregel”, schrijft PB.

In de spits

De verkeerslichten moeten in elk geval tijdens de ochtend- en avondspits in gebruik zijn. Dat dit waarschijnlijk ten koste gaat van de doorstroming op de N35 vindt PB Haarle minder belangrijk. „Wij zijn van mening dat de veiligheid van alle weggebruikers ver boven de doorstroming op de rijksweg moet worden geplaatst.” En op de te verwachten kritiek dat investeren in maatregelen op de oude weg kapitaalvernietiging is reageert PB Haarle met: „Dat mag geen aanleiding zijn om hoognodige veiligheidsmaatregelen op de huidige N35 niet uit te voeren.” 

Reggestreek