Volledig scherm
Herman en Anny Krukkert hebben café De Ster verkocht aan Gerrit en Karin Stokvis. © Lenneke Lingmont

Pilsje pakken 'bie Krukkert' in Hellendoorn nu voorbij

HELLENDOORN - Herman en Anny Krukkert hebben café De Ster aan de Bibenstraat 40 eindelijk verkocht. Deze Hellendoornse dorpskroeg blijft open en wordt door Gerrit en Karin Stokvis uit Hancate vootgezet als De Gezelliggeit.

Ze stonden 35 jaar achter het schap van de kroeg aan de Bibenstraat. Herman en Anny Krukkert werden samen oud met hun stamgasten. "Vroeger stonden hier soms vier Mercedessen voor de deur, nu een rijtje rollators en scootmobielen", zegt Herman. Een pilsje pakken 'bie Krukkert' is niet meer mogelijk, want De Ster is eindelijk verkocht.

De vaste bezoekers van de Hellendoornse dorpskroeg zijn vooral mannen die aan de stamtafel gaan zitten. Wie plaatsneemt op een barkruk voor het schap is 'n vrömd'n. In deze bruine kroeg wordt Heineken getapt, maar de meeste stamgasten drinken liever Hertog Jan of Grolsch direct uit de fles.

De klandizie liep langzaam terug. Krukkert noemt het rookverbod in de horeca en het niet meer mogen schenken aan minderjarigen als mogelijke oorzaken. Ook de ontkerkelijking heeft waarschijnlijk een rol gespeeld, want jaren geleden konden de boeren volgens Krukkert niet wachten tot de zondagmis in de katholieke Sint Sebastianuskerk voorbij was om een borrel in De Ster te nemen. En vaak wel meer dan één...

Reggestreek