Plaatselijk Belang Daarlerveen vraagt zich af of Daarle/Vriezenveen wel de meest geschikte locatie voor een nieuw waterwingebied is.<br />
Volledig scherm
Plaatselijk Belang Daarlerveen vraagt zich af of Daarle/Vriezenveen wel de meest geschikte locatie voor een nieuw waterwingebied is.
© anp

Plaatselijk Belang Daarlerveen verbaasd over keuze waterwinlocatie

DAARLERVEEN - Het bestuur van Plaatselijk Belang Daarlerveen is nogal verbaasd dat het gebied Daarle/Vriezenveen is uitgezocht als nieuwe locatie voor de winning van maximaal 5 miljoen kubieke meter water per jaar. In een brief aan de provincie Overijssel benadrukt

Plaatselijk Belang dat de kwaliteit van het water in dit gebied 'het slechtst is in vergelijking met de andere gebieden die voor de waterwinning zijn onderzocht'. Het PB-bestuur stelt dat het hier opgepompte water eerst nog flink moet worden gezuiverd om het geschikt te maken als drinkwater en dit proces behoorlijk in de papieren loopt.

„Wij vinden dat er minder kwetsbare plekken zijn voor het winnen van water dan Daarle/Vriezenveen, plekken waar beter water tegen minder kosten kan worden onttrokken", schrijft Plaatselijk Belang en vervolgt: „Mede daarom hadden we niet meteen de gedachte dat ons gebied wel eens als waterwinlocatie kon worden aangewezen."

PB Daarlerveen schrijft constructief te willen meewerken aan een goede en veilige drinkwatervoorziening, maar eist wel dat daarbij 'de belangen van de inwoners goed worden gewaarborgd'. Het PB-bestuur maakt zich zorgen over het onttrekken van zoveel water in een veengebied. Het inklinken van de veengrond kan immers zorgen voor bodemdaling.

„Is er ooit eerder in veengrond water gewonnen, wat zijn de risico's? Krijgen onze woningen hier last van? Wie betaalt het ophogen van onze tuinen en opritten als de inklinking van het veen door de waterwinning sneller gaat dan gedacht? Heeft de winning invloed op natte gronden? Kunnen we hier ook positieve effecten van verwachten? Wat zijn de ervaringen in andere veengebieden voor de landbouw? Dat zijn vragen waarop de inwoners van Daarlerveen graag een antwoord willen hebben", aldus het PB-bestuur.

Reggestreek