Volledig scherm
‘Lord’ Frans Runneboom (62) is 25 jaar raadslid in de gemeente Hellendoorn. © Han Haveman

Politiek Hellendoorn heeft er een ‘lord’ bij

NIJVERDAL - De Hellendoornse raadsnestor Frans Runneboom (Lokaal Hellendoorn) is sinds dinsdagavond in het bezit van een stuk grond op een landgoed in de Schotse Highlands. 

Dat grondbezit gaat volgens partijvoorzitter Rikkert Heinen gepaard met het recht zich ‘lord’ te mogen noemen. De bijbehorende oorkonde werd Runneboom aan het begin van de raadsvergadering overhandigd.

De verraste Hellendoorner (62) werd in het zonnetje gezet, omdat hij 25 jaar raadslid is. Hij zat sinds 1992 in de schaduwfractie van GemeenteBelangen (GB) en kwam op 12 april 1994 voor deze lokale partij in de raad. Samen met Thea ten Have stapte Runneboom uit GB en richtte BurgerBelang (BB) op, waarvoor hij  tussen 2004 en 2018 raadslid was. Vorig jaar fuseerden BB, GB en Hellendoorns Onafhankelijke Partij (HOP) tot Lokaal Hellendoorn en sindsdien zit hij voor deze partij in de raad. Opvallend is dat Runneboom steeds met voorkeursstemmen in de raad is gekozen.

Eigenwijs

Burgemeester Anneke Raven omschreef Runneboom als een gedreven raadslid, een allrounder die zijn oor regelmatig te luister legt bij de burger om daarna in de raad een afgewogen besluit te kunnen nemen. Volgens Raven is Runneboom eigenzinnig, direct en eigenwijs en is hij iemand die van zijn hart absoluut geen moordkuil maakt. Hij zegt altijd waar het op staat, ook al wordt zijn soms confronterende woordkeus niet door iedereen gewaardeerd. Ze gaf hem namens de raad een beeldje cadeau dat de toepasselijke titel ‘Een stevige handdruk’ had.

Schepje

Van zijn fractievoorzitter Thea ten Have ontving Runneboom een plastic emmertje met schepje om straks op ‘zijn’ landgoed een boom of struik te kunnen planten. In zijn dankwoord merkte Runneboom nuchter op dat dit laatstgenoemde cadeautje sowieso goed van pas komt, omdat hij dit jaar opa wordt. Partijvoorzitter Heinen daagde de jubilaris tenslotte uit binnenkort in vol ornaat als kersverse Schotse lord  in de raadzaal te verschijnen. 

Reggestreek