Volledig scherm
Plannen voor de toekomstige invulling van het terrein van Aktief Overijssel aan de Ommerweg in Hancate zorgen voor veel onrust in de directe omgeving. De gemeente Hellendoorn heeft de procedure daarom voorlopig opgeschort. © Aktief Overijssel

Procedure voor omstreden zorgcentrum in Hancate uitgesteld

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn schort de procedure voor een nieuwe invulling van het terrein van Aktief Overijssel (Ommerweg 155) in Hancate op. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van de fractie van Lokaal Hellendoorn.

Burgemeester en Wethouders reageren hiermee op de onrust, die in de Hellendoornse buurtschappen Hancate, Egede en Eelen en Rhaan is ontstaan over het plan van zorgorganisatie Oranjeborg om hier een complex met 30 zorgunits te vestigen. Het gaat om woonruimte voor mannen met een licht verstandelijke beperking, die ook nog psychische problemen hebben en verslaafd zijn. Omwonenden zien dat absoluut niet zitten en wijzen vooral op de mogelijke veiligheidsrisico's.

Om meer begrip en draagvlak te kweken nodigt Oranjeborg buurtbewoners uit een kijkje te komen nemen bij de andere vestigingen van Oranjeborg, zodat zij zelf kunnen zien en ervaren wat de plannen  zijn en om wat voor mannen het gaat. In het najaar volgt een tweede informatiebijeenkomst van Keur & Rumph Vastgoed, eigenaar van het terrein van Aktief Overijssel, en Oranjeborg.

Fout op fout

Uit de brief blijkt dat bij het communiceren over deze plannen fout op fout is gestapeld. De projectontwikkelaar heeft vooraf alleen enkele aanwonenden op de hoogte gesteld en verzuimd datzelfde te doen met Plaatselijk Belang Egede, Hancate en Eelen en Rhaan en andere betrokkenen. Het collega had Keur & Rumph juist verzocht de buurt actief te informeren, omdat het wel aanvoelde dat het om een gevoelige kwestie gaat. Dat is echter niet gebeurd, waardoor buurtbewoners met veel vragen bleven zitten. Daarom werd besloten dit onderwerp van de agenda van de commissie Grondgebied van 10 april te halen.

Helaas werden deze prangende vragen ook niet beantwoord tijdens een informatiebijeenkomst op 9 mei, waar Oranjeborg verstek liet gaan. Het college geeft aan dat dit ook voor de gemeente een verrassing was. „Dat leidde begrijpelijk tot veel frustratie bij de aanwezige buurtbewoners en raadsleden”, aldus het college, dat Oranjeborg nadrukkelijk had verzocht hier aanwezig te zijn.

‘Niet zo handig’

Het college erkent dat het achteraf gezien misschien ‘niet zo handig’ is geweest deze informatieavond in het Huis voor Cultuur en Bestuur te houden, omdat hierdoor misschien onterecht de indruk is gewekt dat de gemeente mede-initiatiefnemer van deze bijeenkomst was. Dat laatste was dus niet het geval, de organisatie hiervan was louter en alleen in handen van Keur & Rumph.

 „De gemeente had niet de verantwoordelijkheid voor deze informatiesessie, daarom was de WMO-wethouder (Jelle Beintema, red.) hier niet aanwezig. Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis  en een ambtenaar waren er wel om als toehoorders te horen welke informatie zou worden verstrekt aan de aanwezigen. Door de afwezigheid van Oranjeborg konden de meeste inhoudelijke vragen niet worden beantwoord”, erkent het college.

Reggestreek