Volledig scherm
Het productieproces bij het houtverwerkende bedrijf Klein Kromhof in Daarlerveen ligt stil na de ‘zeer grote brand’ van zondagavond. © News United / Patrick Weegink

Productie Klein Kromhof in Daarlerveen ligt stil na brand

DAARLERVEEN - Het productieproces bij houtvezelbedrijf Klein Kromhof aan de rand van Daarlerveen ligt stil na de enorme brand, waarbij een hal met houtkrullen en -pellets in vlammen opging.

Brandweerlieden zijn maandagochtend tot ongeveer 7.00 uur bezig geweest met het blussen van de brand bij Klein Kromhof, die zondagavond omstreeks 19.15 uur door een medewerker van een beveiligingsbedrijf werd ontdekt. Volgens zegsman Marcel Kamphuis van de Brandweer Twente komt zo'n ‘zeer grote brand’ gemiddeld één tot twee keer per jaar voor. Korpsen uit Twente en IJsselland wisten met grote moeite te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar andere hallen op het bedrijfsterrein aan de Daarlerweg. Er werden 34 brandweervoertuigen ingezet.

‘Geen brandstichting’

De oorzaak van de brand is onbekend, maar Kamphuis sluit brandstichting eigenlijk uit. „Bij het uitbreken van deze brand was niemand in de hal aanwezig, er werd niet gewerkt. Het kan kortsluiting zijn geweest of misschien broei in een houtstapel”, zegt hij. Vanaf het moment dat de brandweer arriveerde was al duidelijk dat deze hal niet meer te redden was. De stalen constructie was door de hitte al zodanig aangetast dat de brandweer het niet verantwoord vond om mensen naar binnen te sturen. Er werd vooral van bovenaf geblust. 

Kamphuis weet niet wat de gevolgen zijn voor het productieproces. De directie was maandagmiddag nog druk bezig met het in kaart brengen van de totale schade aan het bedrijf.  Het is onbekend wanneer hier weer houtvezels geproduceerd worden.

Hellendoorns burgemeester Anneke Raven noemt het een geluk bij een ongeluk dat het zondag niet hard waaide en de wind niet richting het dorp Daarlerveen stond.  Er zijn volgens haar bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, die een mogelijk risico voor de volksgezondheid  vormen. 

Tweede brand

Het is de tweede brand bij Klein Kromhof  binnen enkele maanden. Dat is volgens de burgemeester echter geen reden het bedrijf extra in de gaten te houden. Dat gebeurt volgens haar sowieso al, omdat de productiecapaciteit recentelijk flink is uitgebreid. Raven: „Medewerkers van de nieuwe Omgevingsdienst Twente houden dit bedrijf goed in de gaten, zijn met name alert op mogelijke overlast door stof en geluid. In de buurt  is hierover wel eens geklaagd. Iemand van verzekeringsmaatschappij  Univé vertelde me zondag dat juist Klein Kromhof veel investeert in preventiemaatregelen om brand te voorkomen.” 

Reggestreek