Volledig scherm
De Hellendoornse raad gaat ervan uit dat de koopzondag ook in de toekomst regelmatig wordt gecombineerd met een publieksevenement in het centrum van Nijverdal. © Han Haveman

Raad Hellendoorn geeft groen licht voor koopzondag

Winkeliers in de gemeente Hellendoorn mogen in het vervolg zelf bepalen of ze zondagmiddag van 12.00 tot 18.00 uur open gaan. De gemeenteraad stemde dinsdagavond met 17-8 in met dit collegevoorstel . 

NIJVERDAL - De PvdA, D66, GroenLinks en de VVD juichten het voorstel van harte toe. De fracties van Lokaal Hellendoorn en het CDA stemden verdeeld. De twee grootste partijen gaven aan dat in hun achterban nogal verschillend wordt gedacht over deze principiële kwestie. Deze nuance wilden ze laten terugkomen in het stemgedrag van hun raadsleden. Het gaat hierbij met name om de eerbiediging van de zondagrust en angst voor de positie van de kleine winkelier. De ChristenUnie stemde als enige partij principieel tegen deze verruiming van de koopzondag.

Onderzoek

Met dit voorstel reageerde het college op de duidelijke uitkomsten van de enquête over de zondagopenstelling. Tussen 19 maart en 10 april reageerden 3.335 mensen op dit onderzoek, waarvan 58 procent onomwonden aangaf dat middenstanders zelf de vrijheid moeten krijgen om te bepalen of ze op zondag wel of niet de deuren voor het winkelend publiek willen openen. Slechts 3 procent was voor het voortzetten van het huidige beleid van maximaal acht koopzondagen per jaar met daaraan gekoppeld een evenement en daarnaast de mogelijkheid voor supermarkten om nog eens 12 keer extra per jaar open te mogen gaan.

Respect

De raad vindt het belangrijk dat de winkelopenstelling op zondag wordt beperkt tot de middaguren, zodat het kerkbezoek op zondagochtend niet wordt verstoord. De raad benadrukt dat de ondernemers rekening moeten houden met de gevoelens van de minderheid en respect moeten hebben voor het personeel  dat niet op zondag wil werken. Voor velen is de zondag een rustdag, een belangrijke onderbreking van de werkweek en een dag voor het onderhouden van sociale contacten. De middenstand werd opgeroepen om de bewezen succesformule van een koopzondag in combinatie met een publieksevenement niet te verlaten.  

Reggestreek