Volledig scherm
© ANP

Raadslid Hellendoorn bedankt Jan Roos voor 'winst' na referendum, ook andere gemeenten cashen

HELLENDOORN - Het raadgevende referendum van 6 april over het Associatieverdrag met Oekraïne levert menig gemeente alsnog geld op. Niet erg, want het is vaker andersom, zegt het Hellendoornse raadslid Henk Daggert.

'Jan Roos, bedankt'. Het Hellendoornse raadslid Henk Daggert (D66) zei het vorige week met enige ironie, toen bleek dat zijn gemeente flink had verdiend aan het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne. Roos was het gezicht van de tegenstanders, die een referendum afdwongen.

45.000 euro
Hellendoorn kreeg 61.000 euro, maakte 16.000 euro aan kosten en mocht het verschil van 45.000 euro in de gemeentekas storten. De kosten voor ambtenaren die de stemlokalen bemanden, zijn hierin overigens niet verrekend.

Spijt
Daggert heeft een beetje spijt van zijn opmerking, die inmiddels door websites als Geen Stijl is opgepikt. "Ik had het beter niet kunnen zeggen, je krijgt er weer zoveel negatieve reacties op..." Het raadslid vindt het overigens niet erg, dat veel gemeenten geld aan de stemming overhouden. "Heel vaak is het andersom en moeten gemeenten bijpassen als er bij voorbeeld weer eens een kabinet valt."

Gemeentefonds
Het referendum betekende dat het ministerie van Binnenlandse Zaken begin dit jaar onverwacht de knip moest trekken. Minister Plasterk stortte 30 miljoen euro in het Gemeentefonds, dat vervolgens via bekende verdeelsleutels (zoals het aantal stemgerechtigde inwoners) elke gemeente zijn deel gaf.

Aantal stembureaus
Bij de verdeling is geen rekening gehouden met het aantal stembureaus dat per gemeente zou worden ingericht. Dit aantal werd vanwege de verwachte lage opkomst soms zo beperkt gehouden, dat burgers in het geweer kwamen. Oldenzaal haalde daarom zelfs het landelijke nieuws, maar de Rechtbank Overijssel stelde dat de gemeente terecht de vrijheid had genomen om zelf het aantal stemlokalen te bepalen.

Halveerde Hellendoorn voor het referendum op 6 april al bijna het aantal stemlokalen (van 23 naar 12), Oldenzaal pakte het nog rigoureuzer aan met nog maar 5 van de anders maximaal 17 lokalen.

Oldenzaal
Oldenzaal kon maandagmiddag na herhaald verzoek niet aangeven of en zo ja hoeveel geld de gemeente heeft overgehouden aan het referendum. "Dat zoeken we momenteel nog uit", aldus een woordvoerder. Dat de stad aardig wat heeft overgehouden, kan bijna niet anders gezien de ervaringen in Hellendoorn en Hengelo.

Arbeidskosten
De gemeente Hengelo kreeg voor het referendum 92.000 euro. Daarvan gaf de lokale overheid volgens een woordvoerster 88.000 euro uit en de overige 4000 euro zijn in de gemeentekas gevloeid. In tegenstelling tot Hellendoorn zijn de arbeidskosten voor de ambtenaren die de lokalen hebben bemand (22.500 euro) wél meegenomen in de bestede 88.000 euro. "Dat vinden we zuiver, want die uren konden niet besteed worden aan de normale werkzaamheden", aldus de woordvoerster.

Geen afrekening
Eerder dit jaar stelde Ronald van Raak (SP) al in de Tweede Kamer vragen over het besluit van de gemeente Zutphen om geld voor het referendum aan andere zaken te besteden. Gemeenten mogen zelf weten hoe ze het eventuele restant van de rijksvergoeding gebruiken, herhaalt een woordvoerder van minister Plasterk desgevraagd. Het was namelijk een algemene uitkering.

"De precieze besteding van het bedrag is aan gemeenten. Er vindt geen verantwoording, afrekening of nadere compensatie plaats", zegt een woordvoerder.

D66-lokalo doet lacherig over €45.000 winst op het referendum. Gem Hellendoorn zette wel mooi 48% minder stemhokjes in.

(via @robjuurlink) pic.twitter.com/Zx1CUbNacV — Leroy Theuniszen (@theuniszen) 28 september 2016

Reggestreek