Volledig scherm
© Reggewind

Rapport GroenLinks Hellendoorn: Alternatieven windenergie lang niet voldoende

HELLENDOORN/NIJVERDAL - Met alternatieven voor windenergie, als zonnepanelen en energiebesparing, komt de gemeente Hellendoorn lang niet aan de doelstelling voor CO2-reductie die in het coalitieakkoord is opgenomen. Dat concludeert GroenLinks Hellendoorn in het rapport ‘Wie wind niet durft, verliest’ dat vrijdag is uitgebracht.

"Zélfs als we in Hellendoorn een zonnepark aanleggen vergelijkbaar met dat op Ameland, én als het plan van de firma Van Keulen om 14.000 zonnepanelen op bedrijfsgebouwen te plaatsen wordt gerealiseerd, én als voor 2020 1000 huishoudens zijn voorzien van gemiddeld 12 zonnepanelen, én de gemeente haar resultaten op het gebied van energiebesparing binnen vier jaar verviervoudigd, én we de houtkachels in het Ravijn meerekenen, is het zonder windmolens onmogelijk om de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van energie en CO2-besparing te halen'', schrijft de partij in een persbericht.

De fractie van GroenLinks heeft in een onderzoek doorgerekend wat de effecten op energie en CO2 zijn met en zonder realisatie van windpark Lochter. Daarbij moet worden opgemerkt dat enkele doorgerekende maatregelen, zoals een grootschalig zonnepark, vrijwel onmogelijk te realiseren zijn, maar desondanks zijn ze toch meegenomen in de doorrekening, aldus GroenLinks.

Uit het rapport blijkt dat Windpark Lochter (het plan van Reggewind) zorgt voor 45% van de CO2-doelstelling die door de gemeenteraad als beleid is vastgesteld in 2013. 'Als windpark Lochter wordt gerealiseerd, en we tevens alle voorgestelde maatregelen uit de doorrekening voor 2020 realiseren, wordt 66% van de CO2-doelstelling gehaald. Als windpark Lochter niet wordt gerealiseerd, maar we wel alle andere voorgestelde maatregelen uit de doorrekening voor 2020 realiseren, wordt 21% van de CO2-doelstelling gehaald.'

Gemeenteraadslid Dennis op den Dries van GroenLinks Hellendoorn is blij dat zijn partij nu onderbouwd kan laten zien dat de CO2-reductie van 20 procent voor 2020 niet gehaald kan worden zonder windmolens. "Andere partijen roepen dat ze naar alternatieven kijken maar dat slaat nergens op'', zegt hij.

Reggestreek