Volledig scherm
© ANP XTRA

Rechter vergist zich in straf voor Enschedeër: geen 50 dagen cel, maar 50 uur werkstraf

NIJVERDAL/ALMELO - De 23-jarige Enschedeër L.W. van L. schrok zich woensdag een hoedje toen de Almelose rechter Erik Berg hem vertelde dat hij 50 dagen moest zitten, omdat hij zich niet geheel had gehouden aan de voorwaarden van het vonnis dat bijna twee jaar geleden tegen hem was uitgesproken. 

Al snel bleek echter dat rechter Berg zich had vergist. De 50 dagen gevangenisstraf bleek een werkstraf van 50 uur te zijn. 

Van L. werd op 1 augustus 2017  veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf voor openlijke geweldpleging. De Enschedeër had op 5 november 2016 tegen een aantal fietsen getrapt, die in de rijwielstalling op het NS-station in Nijverdal  (Leo ten Brinkeweg) stonden. 

Hij kreeg een proeftijd van twee jaar opgelegd en moest zich in die tijd regelmatig bij de reclassering melden om over zijn leven en toekomst te praten. „Maar ik ben niet zo'n prater”, zei Van L. 

‘Slap excuus’

De Enschedeër kwam regelmatig niet opdagen bij de reclassering. Hij gaf aan zich in de datum te hebben vergist of zich te hebben verslapen, hetgeen door de rechter als ‘een slap excuus’ werd afgedaan. Een medewerkster van Tactus Verslavingszorg gaf aan dat Van L. hulp nodig heeft om zijn leven op de rails te krijgen en te houden, maar dat ook het hulpverleningstraject ‘moeizaam’ verloopt, omdat hij zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. „Deels onmacht en deels onwil ”, denkt zij.

De wekker 

De officier van justitie en de rechter waren het met haar eens. Omdat  Van L. zich niet aan de voorwaarden van het eerdere vonnis heeft gehouden moet hij die voorwaardelijke taakstraf alsnog gaan uitvoeren. Mocht hij niet komen opdagen, dan moet hij 25 dagen de cel in. „Dan zet justitie de wekker wel voor u”, aldus rechter Berg.

Reggestreek